Näkymä Roomaan nähtynä Pietarinkirkolta. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Ulkomaiset sijoittajat luopuvat Italian velkakirjoista

Italian hallitus yrittää kerätä rahaa kotimaisilta vähittäissijoittajilta. Samaan aikaan odotetaan EU-komission askelta budjettikiistassa.

Italian joukkolainamarkkinoilla ulkomaiset sijoittajat vähensivät brittiläisen talouslehden Financial Timesin mukaan hallussaan olevia valtionvelkakirjoja syyskuussa nettomääräisesti 1,5 miljardia euroa.

Määrä on pienempi kuin elokuussa, jolloin nettovähennys oli 17,4 miljardia euroa, mutta uuden hallituksen toukokuisen valtaannousun jälkeen ulkomaiset sijoittajat ovat vähentäneet omistuksiaan Italian valtionvelkakirjoista yhteensä 68 miljardille eurolla.

Sijoittajat ovat huolestuneita Italian populistipuoleiden Viiden tähden liiken ja La Legan muodostaman hallituksen budjettiriidasta EU-komission kanssa. Budjettiesitys kasvattaisi Italian budjettialijäämän 2,4 prosenttiin suhteessa maan bruttokansantuotteeseen.

Komissio ilmoitti lokakuun loppupuolella, että Italian hallituksen täytyy korjata budjettiehdotustaan. Komission mukaan ehdotuksessa ei ole noudatettu Italialle kesällä annettuja taloussuosituksia eikä maan huhtikuussa vakausohjelmassaan antamia sitoumuksia.

Viime viikolla Italian hallitus antoi Euroopan komissiolle vastauksen, missä se kertoi pysyvänsä budjetissaan elvyttävällä linjalla komission aiemmasta kielteisestä päätöksestä huolimatta. Italian 10 vuoden lainan korko nousi yli 3,5 prosentin ja on nyt FT:n mukaan noin 3,46 prosenttia, mikä on selvästi korkeampi taso kuin ennen nykyhallituksen valtaantuloa keväällä.

Italialla on velkaa yli 2300 miljardia euroa, mikä on yli 130 prosenttia maan BKT:stä. Korkojen nousu euroalueella voisi heikentää huomattavan velkaisen Italian maksukykyä vaarallisen paljon.

Tällä viikolla Italian valtio yrittää markkinoida velkakirjoja kotimaisille vähittäissijoittajille. FT:n mukaan torstaina päättyvää myyntiä seurataan markkinoilla tarkasti.

Valtion pitäisi myydä velkakirjoja ensi vuonna noin 260 miljardille eurolla, josta 200 miljardia menisi vanhentuvien velkakirjojen jälleenrahoitukseen. Kun ulkomaiset sijoittavat vetäytyvät ja Italian pankeilla on jo valtavasti valtionvelkakirjoja, yrittää hallitus nyt kääntyä yksityisten vähittäissijoittajien puoleen.

Valtiovarainministereiden euroryhmä keskustelee maanantaina Brysselissä EU:n talous- ja rahaliiton syventämisestä. Myöhemmin tällä viikolla EU-komission odotetaan ilmoittavan, miten EU:n budjettisääntöjen noudattamista vahvistetaan.

Suomalaisen suursijoittajan eli työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi lokakuussa, että tuskin Italian kriisi johtaa laajempaan kiistaan euroalueen olemassaolosta. Hänen mielestään todennäköisin ratkaisu on kansalaisten silmissä ja teknisestikin vaikeaselkoinen kompromissi EU-komission kanssa.

Lue myös:

Italian lainojen korot nousussa mutta hallitus ei peräänny

”Meneillään on hyökkäys Italian taloutta vastaan”

Jyrki Katainen Italian budjetista: Ei vain huolestuttavaa, vaarallista

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt