Verkkouutiset

Määräys Tukholman iskusta tuli epäillyn mukaan suoraan Isikseltä Syyriasta, kertoo ruotsalaislehti

Tukholman terroriteosta epäilty uzbekistanilainen Rahmat Akilov on ruotsalaisten lehtitietojen mukaan kertonut kuulusteluissa kuuluvansa Isis-terroristiryhmään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet kertoo lähteisiinsä viitaten, että Tukholman terroriteosta epäilty uzbekistanilainen Rahmat Akilov on kuulusteluissa sanonut olevansa muslimi ja kuuluvansa Isis-terroristiryhmään.

Akilov on myös lehden saamien tietojen mukaan kertonut, että määräys Tukholman terrori-iskusta tuli suoraan Isikseltä Syyriasta. Akilovin mukaan Syyrian pommitusten pitää loppua.

– Olen ajanut vääräuskoisten päälle, hän on todennut Aftonbladetin mukaan.

Akilov otettin kiinni Tukholman pohjoispuolelta Märstasta lauantain vastaisena yönä vähän kello yhden jälkeen.

Hän oli hakenut oleskelulupaa Ruotsista vuonna 2014, mutta ei saanut sitä tekemästään valituksesta huolimatta. Viime joulukuussa hänet määrättiin käännytettäväksi maasta neljän viikon sisällä, mutta häntä ei enää tavoitettu, kun poliisi etsi häntä.

Aftonbladetin mukaan Akilov oli aiemmin ladannut Facebook-sivuileen ainakin kaksi ISIS-propagandavideota.

Lauantain tiedotustilaisuudessa Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg kertoi Säpon saaneen toissavuonna yksittäisiä tietoja Akilovista. Tietoja tutkittiin, mutta niitä ei onnistuttu vahvistamaan.

Iltapäivälehti Expressen kertoo, että venäläismedian mukaan Akilov olisi saanut verkossa pomminrakennusohjeita Isiksen kannattajilta ja chattaillut heidän kanssaan vielä iskun jälkeenkin. Tiedot ovat kuitenkin täysin vahvistamattomia.

Akilov varasti perjantaina iltapäivällä Tukholman keskustassa kuorma-auton, jolla hän puoli tuntia myöhemmin ajoi ihmisten päälle Drottninggatanilla, joka on kävelykatu aivan kaupungin ydinkeskustassa. Lopulta hän törmäsi Åhlensin tavaratalon seinään, missä kuorma-auto syttyi hetkeksi palamaan.

Iskussa käytetyn kuorma-auton ohjaamosta löytyi poliisin mukaan jonkinlainen pommi tai väline, josta olisi voinut koota vaarallisen esineen. Aftonbladetin mukaan kyse oli kaasupulloista, kemikaalista, nauloista ja ruuveista, jotka olisivat voineet yhdessä toimia pommina.

Kävelykadulla kuoli neljä ihmistä ja 15 loukkaantui. Kuolleista kaksi oli ruotsalaisia, yksi britti ja yksi belgialainen. Toinen ruotsalaisuhreista oli 11-vuotias tyttö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)