Verkkouutiset

Suomalaisarvio: Ruotsi saisi Natolta sodassa apua jäsenyydestä riippumatta

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltolan mukaan Ruotsi olisi Itämeren konfliktissa avainasemassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi ei kuulu puolustusliitto Natoon. Olisiko Yhdysvalloilla tällä hetkellä intressiä puuttua mahdolliseen Venäjän ja Suomen väliseen sotilaalliseen konfliktiin?

– Suomessahan ei ole tavanomaista spekuloida tällaisilla asioilla, mutta Ukrainan tapaus antaa jonkinlaista vertailukohtaa. Ukrainahan on Nato-kumppani, jolle Yhdysvallat on tarjonnut taloudellista, koulutus- ja logistista apua. Siinä on tällainen selkeä lähihistorian vertailukohta, miten Yhdysvalloissa mahdollisesti suhtauduttaisiin Suomen ja Venäjän väliseen konfliktiin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltolan painottaa, että tilanne Pohjolassa on kuitenkin lähtökohtaisesti erilainen.

– Minun on hyvin vaikea ajatella, että tällainen konflikti voisi olla pelkästään kahden maan välinen, vaan kyseessä olisi sitten laajempi, alueellinen konflikti, jossa Nato tarvitsisi erityisesti Ruotsia, jolle apua annettaisiin Nato-jäsenyydestä riippumatta.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen näkökulmasta sitten arvioitaisiin, miten tärkeä Suomi olisi tässä kokonaisuudessa ja mitä lisäarvoa Suomi voisi sille tuottaa. Suomen ja Naton välillä haettaisiin win win -tilannetta, jossa Suomi saisi itsenäiseen puolustukseensa tukea ja huoltovarmuutta, Aaltola pohtii.

– Mutta itse konfliktinkin todennäköisyyttä Itämerellä pidän äärimmäisen pienenä. Itämeri on kuitenkin Naton sisämeri Tanskan salmineen ja se on käytännössä Naton hallussa. Venäjän ulkomaankauppa tapahtuu myös pitkälti Itämeren kautta enkä näe rationaalista syytä, miksi Venäjä lähtisi näin tuhoamaan omia intressejään.

Lue myös: Näin Suomen Natoon kuulumattomuus koetaan USA:ssa – ”suhteissa rajoitin”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)