Verkkouutiset

Ruotsidemokraattien kannatus nousee – ”voivat pakottaa kaikki tahtoonsa”

Populistisen ruotsidemokraattien kannatus on jo liki 18 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kannatus on noussut YouGovin tekemän kyselyn mukaan jo 17,7 prosenttiin.

Puolue sai syyskuun parlamenttivaaleissa 12,9 prosenttia äänistä. Jo silloista äänisaalista pidettiin huimana.

Pääministeri Stefan Löfvenin luotsaamien sosiaalidemokraattien kannatus on puolestaan laskenut hieman parlamenttivaaleista. Vielä syyskuussa puoluetta äänesti 31,1 prosenttia nyt sen kannatus on 29,6 prosenttia.

Edellinen pääministeripuolue maltillinen kokoomus sai kyselyssä 23,1 prosentin kannatuksen.

Ruotsin hallitus ei saanut budjettiaan läpi parlamentissa viime viikolla. Ruotsidemokraatit kaatoi budjetin äänestämällä keskustaoikeiston budjettiehdotuksen puolesta.

Maassa on määrä järjestää uudet vaalit maaliskuussa.

The Localin mukaan ruotsidemokraatit on parlamentissa vahvassa kuninkaantekijän roolissa ja hyötynee merkittävästi uusista vaaleista, mikäli puolueen kannatus säilyy näin korkeana.

”Ruotsidemokraatit vangitsevat minkä tahansa hallituksen, joka ei tee niin kuin he sanovat”, pääministeri Stefan Löfven varoitti sunnuntaina SVT:n haastattelussa.

Löfven myös kritisoi keskustaoikeiston yhteistyöhaluttomuutta budjettineuvotteluissa.

Ei yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa

”Ruotsidemokraateilla ei ole sijaa ruotsalaisen politiikan porvaripuolella”, maltillisen kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja ja entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt totesi tanskalaisen Politikenin haastattelussa The Localin käännöksen mukaan.

Reinfeldtin mukaan kokoomuksessa ei olla valmiita minkäänlaiseen yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa. Hänen mukaansa Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on tilaa pakolaisille.

Reinfeldt arvosteli ruotsidemokraattien kantaa siitä, että Pohjoismaissa on jo tarpeeksi pakolaisia.

”Mitä ’tarpeeksi’ tarkoittaa? Onko Ruotsi muka täynnä? Ovatko Pohjoismaat muka täynnä? Onko meitä liikaa? Meitä on 25 miljoonaa ja elämme pohjoisessa. Lennän usein Ruotsin maaseudun yli ja neuvoisin muitakin tekemään niin. Siellä on loputtomiin metsiä ja peltoja. Siellä on enemmän tilaa, kuin voi edes kuvitella. Niiden, jotka väittävät, että maa on täynnä, tulisi näyttää, missä se on täynnä”, Reinfeldt sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)