Verkkouutiset

Putinin Jokerit-oligarkkien veroparatiisikytkökset paljastuivat

Vladimir Putinin lähipiiriläiset ovat rikastuneet presidentin armosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Panaman papereiksi tituleerattu massiivinen tietovuoto veroparatiisiyrityksiä järjestävästä panamalaisesta Mossack Fonseca -lakifirmasta valottaa ensi kertaa yksityiskohtaisesti Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläisten omaisuusjärjestelyjä.

Asiakirjat vahvistavat monille Putinin ystäville virranneen omaisuuksia Venäjän valtion siunauksella ja presidentin myötävaikutuksella.

Lähes 400 toimittajaa 80 maasta on tutkinut 11,5 miljoonaa asiakirjaa käsittävää aineistoa kuukausien ajan. Tutkivan journalismin yhteistyöorganisaatio ICIJ avaa tässä Putinin lähipiiriin liittyviä paljastuksia. Asiakirjoja tutkimaan päässyt brittilehti Guardian on niin ikään julkaissut tästä löytyvän selvityksen Putinin liittolaisten omaisuusjärjestelyistä.

Asiakirjojen perusteella Putinin lähipiiriläisten varoja on kätketty veroparatiiseihin ainakin 2 miljardin dollarin edestä. Itse presidentin nimi ei nouse esiin. Iso osa varoista on kuitenkin peräisin kaupoista ja lainajärjestelyistä, jotka olisivat mahdottomia ilman Venäjän johtajan suojelusta. Guardian toteaa myös Putinista, että ”vaikuttaa siltä, että hän voi käyttää ystäviensä omaisuutta kuin omaansa”.

Rotenbergit

Panaman paperit valottavat muun muassa Putinin lapsuudenystävien, miljardööriveljesten Boris ja Arkadi Rotenbergin monimutkaisia yritysjärjestelyjä. Ne on kuvattu tarkemmin tässä.

ICIJ luonnehtii Rotenbergien rikastuneen osaksi yritystensä Venäjän valtiolta ja sen omistamilta yhtiöiltä saamien tuottoisien sopimusten kautta. Heidät tunnetaan Suomessa yhdessä kolmannen Putinin lähipiiriläisen ja suurliikemiehen, Gennadi Timtsenkon, kanssa Jokerit-jääkiekkojoukkueen ja Hartwall-areenan omistajina.

Arkadi Rotenberg oli Venäjän Forbesin mukaan vuoden 2015 ”valtion tilausten kuningas”. Rotenbergin StroiGazMontazh-rakennusyhtiö sai viime vuonna valtion tilauksia peräti 555 miljardin ruplan eli noin 6,7 miljardin euron edestä. Timtsenko oli listalla kolmantena.

Mossack Fonsecan papereiden mukaan Rotenbergien veroparatiisiyhtiöiden kautta on rahoitettu niin öljy- ja kaasuputkihankkeita kuin Arkadi Rotenbergin pojan Igorin huvilaa Italian Toscanassa.

Asiakirjoista löytyy myös viitteitä siitä, miten rahaa on siirretty veroparatiiseihin. Esimerkiksi vuonna 2013 eräs Arkadi Rotenbergin yrityksistä sai Venäjän valtiolta arvokkaan sopimuksen, joka liittyi noin 40 miljardin dollarin arvoiseen Venäjän ja Euroopan väliseen kaasuputkiprojektiin.

”Asiakirjojen mukaan kolme tuntematonta yritystä suoritti samanaikaisesti valtavat maksut Putinin verkostoon. Kaksi hämäristä yhtiöistä – ja todennäköisesti kaikki kolme – olivat Mossack Fonsecan papereiden perusteella Arkadi Rotenbergin hallinnassa”, ICIJ kertoo.

Peräti 231 miljoonan dollarin suuruiset lainat näyttävät virranneen Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidylle veroparatiisiyhtiölle. Lainoille ei ole merkitty takaisinmaksuaikaa. Neitsytsaarten yhtiön on perustanut Venäjän eliitin yksityispankkinakin tunnettu Bank Rossija.

Asiakirjojen perusteella Putinin läheisen liittolaisen Juri Kovaltshukin omistama pankki on ollut avainroolissa veroparatiiseihin perustetun Putinin lähipiiriläisten yritysverkoston luomisessa ja pyörittämisessä.

Sellisti

Vuodettujen asiakirjojen Putin-kytkösten keskiössä on venäläinen sellisti ja presidentin läheinen ystävä Sergei Roldugin. Guardian luonnehtii miestä ”Putinin parhaaksi ystäväksi”. Hän on myös presidentin lapsen kummi.

Asiakirjojen perusteella muusikolla on valtavat omistukset monissa Venäjän valtioon ja Putinin lähipiiriläisiin kytketyissä yhtiöissä. Hänet on mahdollisesti valittu rooliinsa monia muita Putinin vaikutusvaltaisia ystäviä matalamman profiilinsa vuoksi.

Rolduginilla on hallinnassaan vähintään 100 miljoonan euron edestä omistuksia. Todellinen määrä voi kuitenkin olla korkeampi. Papereiden perusteella mies omistaa esimerkiksi 12,5 prosenttia Venäjän suurimmasta televisiomainontayhtiö Video Internationalista. Guardianin mukaan yhtiön vuotuinen liikevoitto on liki miljardin euron luokkaa. Sen omistajat on pyritty ennen tätä salaamaan visusti.

Roldugin omistaa lisäksi myös 3,2 prosenttia Bank Rossijasta. Hänelle on papereiden perusteella tarjottu salaa mahdollisuutta ostaa vähemmistöosuus sotilasajoneuvoja ja kuorma-autoja valmistavasta venäläisestä Kamazista.

Rolduginiin liittyvät paljastukset ovat vain pieni osa Bank Rossijaan liittyvästä omistusvyyhdestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)