Verkkouutiset

Kim Jong-unin salainen säästöpossu: Näin rutiköyhä Pohjois-Korea rahoittaa johtajansa luksuselämän

Pohjois-Korea on talouskriisissä kansainvälisten pakotteiden vuoksi, mutta onnistuu silti kokoamaan satoja miljoonia johtajalleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tunnetaan kalliista maustaan ja mieltymyksestään luksustuotteisiin.

Pohjois-Koreaan kohdistetut pakotteet eivät ole estäneet Kimiä hankkimasta ulkomailta muun muassa Mercedes Benz -merkkistä limusiinia, kalliita alkoholijuomia ja valkoista luksusjahtia.

YK:n raportin mukaan Pohjois-Korea hankki vuonna 2012 lähes 600 miljoonan edestä luksustuotteita. Kim Jong-un varoitti maaliskuussa kansalaisiaan valmistautumaan nälänhätään ja vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.

CNN:n mukaan asiantuntijat ovat selvittäneet, miten rutiköyhien pohjoiskorealaisten johtajalla on varaa pröystäilevään elämäntyyliinsä. Heidän mukaansa käytössä on Kimin oma ”säästöpossu”, johon kerätään rahaa ympäri maailmaa tehtävästä laittomasta kaupasta.

Pohjois-Koreaa on syytetty muun muassa ase- ja huumekaupasta, rahan väärentämisestä ja uhanalaisten lajien salakuljetuksesta. Rikollisen toiminnan oletetaan tuottavan maalle satoja miljoonia euroja.

Samalla rahalla rahoitetaan myös Pohjois-Korean ydinase- ja ohjusohjelmia.

Rikollisen rahan jäljittäminen on asiantuntijoiden mukaan lähes mahdotonta, koska ne onnistutaan piilottamaan taitavasti. Vuonna 2008 Yhdysvaltain kongressin tutkimuspalvelut arvioivat, että Pohjois-Korean laittomasta toiminnasta saatavat voitot ovat jotakin 500 miljoonan ja miljardin dollarin välillä.

”Pohjois-Korea lähettää mitä tahansa kelle tahansa, kunhan siitä saa rahaa”, sanoo Yhdysvaltain valtiovarainministeriön entinen varajohtaja Anthony Ruggiero.

CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Kim pyrkii säästöpossullaan myös ehkäisemään ennalta asemansa uhkaavia tekijöitä.

”Rahat menevät suoraan Pohjois-Korean johtajan taskuihin. Jos ne rahavirrat saataisiin loppumaan, sillä olisi paljon suuremmat vaikutukset kuin Pohjois-Korealle asetetuilla kansainvälisillä sanktioilla”, sanoo Missourin yliopiston professori Sheena Greitens.

Hänen mukaansa rahavirtojen katkaisu on vaikeaa, koska Pohjois-Korea on taitava löytämään uusia laittomia keinoja rahanhankintaan.

”Pohjois-Korea pystyy tekemään monia muutoksia vallitseviin systeemeihinsä. Jotta laittoman rahan tulo Pohjois-Koreaan saataisiin estettyä, olisi pystyttävä lopettamaan valtion kyky sopeutua uusiin tilanteisiin”, Greitens sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)