Verkkouutiset

ISIS-kauhu leviää Ruotsissa, merkkejä ilmestynyt ympäri Göteborgia

Göteborgin syyrialaisten parissa pelätään ISIS-järjestön vainojen seuranneen heitä Ruotsiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Pelkään kuolevani”, 16-vuotias Jacob Asmar toteaa Ruotsin The Localille.

Syyriasta Ruotsiin tulleen Asmarin perhe omistaa pitserian Göteborgissa. Hiljattain sen seinään oli ilmestynyt ISIS-symboleja ja punainen graffiti; ”kääntykää tai kuolkaa”.

ISIS-jihadistijärjestön tiedetään vainoavan eritoten vääräuskoisina pitämiään kuten kristittyjä ja jesidejä. ISIS vaatii kaikkia valtaamiensa alueidensa asukkaita kääntymään muslimeiksi ja noudattamaan järjestön ankaraa Islamin tulkintaa. Toinen vaihtoehto on kuolema.

“Tämä on kamalaa. Ajattelemme nyt asioita, joita emme haluaisi. Kuten sitä, että kuolemme, koska tämä terroristijärjestö tulee Göteborgiin”, Jacob Asmar kertoo.

”Me assyrialaiset olemme huolissamme – etenkin perheeni, koska omistamme ravintolan – täällä voi tulla kovat paikat”, hän jatkaa.

Assyrialaiset ovat kristitty vähemmistöryhmä nykyisen Syyrian, Iranin ja Turkin alueelta. Heitä asuu Ruotsissa kaikkiaan noin 10 000.

Hätäkokous

Asmarin perheen pitserian tapaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia ISIS-symboleita sisältäneitä ja järjestöä tukevia graffiti-iskuja on kohdistettu viime aikoina useisiin Göteborgin Tynneredin alueen yrityksiin.

Poliisi tutkii tapauksia, mutta johtolankoja ei ole.

”Ainoa mahdollisuus on, että joku on nähnyt jotain ja saamme vihjeen”, Göteborgin poliisin tiedottaja Bertil Claesson kertoo Gothenburg Postin haastattelussa.

Alueen assyrialaisjärjestöt järjestivät tapahtumien vuoksi hätäkokouksen torstaina. Siellä puitiin väitteitä siitä, onko Ruotsin toiseksi suurimmasta kaupungista tulossa ISIS-järjestön värväystoiminnan keskus.

”Kuvittele, että pakenet vainoa kotimaastasi ja päädytkin ISIS:n tukijoiden naapuriksi täällä Ruotsissa. Se on monille jokapäiväistä elämää”, toteaa Göteborgin Assyriska Distriktet -järjestön puheenjohtaja Josef Garis.

Hänen mukaansa Göteborg tunnetaan yhtenä ISIS:n värväyspaikoista.

Jacob Asmar toteaa kotikaupunkinsa muuttuneen Syyrian väkivaltaisuuksien pahentuessa ja pakolaisvirtojen lisääntyessä.

”En usko, että kaikki Göteborgiin tulevat ovat hyviä ihmisiä. Luulen, että moni heistä on tästä terroristiryhmästä. He haluavat koko Euroopan olevan heidän kaltaisensa ja siksi he tulevat tänne”, hän toteaa.

ISIS-propagandan ilmestyminen katukuvaan huolestuttaa myös ääriajattelun vastaista työtä Ruotsissa johtavaa entistä sosiaalidemokraattijohtajaa ja ministeriä Mona Sahlinia.

Hän vertasi Ruotsin ISIS-viestejä Sveriges Radion haastattelussa natsien hakaristeihin.

”Toivon, että ihmiset näkisivät ISIS:n lipun (järjestön tunnuksena on usein musta lippu) samaan tapaan kuin hakaristin. Silloin he voivat myös puuttua asiaan, kun he näkevät sellaisen”, Sahlin totesi.

Hänen mukaansa ISIS on maailman vaarallisin terroristijärjestö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)