Verkkouutiset

Suunnitelma vastatoimiksi ISIS:lle: USA:n tukikohtia pysyvästi Espanjasta Afganistaniin

Yhdysvaltain puolustusministeriön ehdottama tukikohtien verkosto koostuisi neljästä keskuspaikasta ja pienemmistä tukikohdista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ehdottanut Valkoiselle talolle uutta suunnitelmaa, jonka mukaan Afrikkaan, Lounais-Aasiaan ja Lähi-itään rakennettaisiin sotilastukikohtien verkosto.

Yhdysvaltain puolustus- ja tiedusteluvirkailijat ovat huolissaan Isiksen laajentumisesta Syyrian ulkopuolella. Tukikohtia voitaisiin käyttää tiedustelutiedon keräämiseen ja iskujen suorittamiseen Isikseen kytköksissä olevia järjestöjä vastaan, kertoo New York Times.

Sotilasvirkamiesten mukaan verkoston tukikohdat toimisivat solmukohtina erikoisjoukoille ja tiedustelupalveluiden toimijoille, jotka suorittaisivat terrorismin vastaisia operaatioita. Pentagonin virkailijoiden mukaan suunnitelma käytännössä varmistaisi Yhdysvaltain asevoimien ”pysyvän” läsnäolon maailman epävakaimmilla alueilla.

Valkoinen talo ei suostunut kommentoimaan käynnissä olevaa keskustelua tukikohtien verkostosta. Yhdysvaltain ulkoministeriön virkailijat ovat ilmaisseet huolensa suunnitelmasta, jonka katsotaan johtavan Yhdysvaltain entistä pysyvämpään sotilaalliseen läsnäoloon Afrikassa ja Lähi-idässä.

Presidentti Barack Obaman hallinnon virkamiesten mukaan suunnitelmasta on keskusteltu jo jonkin aikaa. Puolustusministeri Ashton Carter viittasi suunnitelmaan syyskuussa pitämässään puheessa:

– Koska me emme voi ennustaa tulevaisuutta, nämä alueelliset hubit – aina Espanjasta Afganistaniin – mahdollistavat kriiseihin vastaamisen, terrorismin vastaisten operaatioiden suorittamisen ja iskut tärkeitä kohdehenkilöitä vastaan, Carter sanoi.

Pentagonin ehdottama tukikohtien verkosto koostuisi neljästä hubista ja pienemmistä tukikohdista. Suunnitelmaan kuuluu myös jo olemassa olevien tukikohtien laajentaminen.

Varsinaisiin hubeihin sijoitettaisiin noin 500 sotilasta ja 5 000 muuta henkilöstöä. Hubien vuosittaiset menot olisivat useita miljoonia dollareita. Hubien perustamista varten tarvittaisiin isäntämaan hyväksyntä.

Kovimmat erikoisjoukot Lähi-itään

Presidentti Obaman hallinto on päättänyt lähettää Yhdysvaltain erikoisjoukoista koostuvan tärkeitä kohdehenkilöitä metsästävän iskuryhmän Pohjois-Irakiin. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

Iskuryhmä toimii yhteistyössä Pohjois-Syyriaan lähetettävien 50 erikoisjoukkojen neuvonantajan kanssa.

Iskuryhmä toimii erikoisoperaatioiden esikunta JSOCin (Joint Special Operations Command) alaisuudessa. Iskuryhmän tarkoituksena on heikentää Isiksen suosiota tuhoamalla sen johtajat ja kerätä jokaisessa iskussa tiedustelutietoa, jotta ihadistiärjestön toimia voidaan estää yhä enemmän.

Obama lupasi Isiksen vastaisen sodan alettua, että Irakiin ja Syyriaan ei lähetettäisi maajoukkoja taistelutehtäviin. Kongressille viime viikolla annettu ilmoitus viittaa kuitenkin siihen, että amerikkalaisjoukot saattavat pian olla etulinjassa taistelemassa terroristeja vastaan.

USA on lähettänyt Irakiin yhteensä 3 500 sotilasta koulutustehtäviin. USA johtaa myös kokoamaansa liittoumaa, joka tekee ilmaiskuja Isistä vastaan. Irakissa ja Syyriassa on ollut pieni joukko JSOCin jäseniä siitä lähtien, kun Isiksen vastainen sota alkoi.

USA:n kerrotaan harkitsevan myös taisteluhelikoptereiden lähettämistä Irakiin Isiksen vastaiseen taisteluun. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

Puolustusministeri Carterin mukaan USA varautuu lähettämään taisteluhelikoptereita ja lisää sotilasneuvonantajia tukemaan irakilaisjoukkoja, jotka ovat yrittäneet vallata Ramadin kaupunkia takaisin Isikseltä

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)