Verkkouutiset

Ulko- ja puolustuspolitiikasta vallitsee konsensus

SDP on tyytyväinen tämän hetken sopuisaan keskusteluilmapiiriin ulko- ja puolustuspolitiikasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen, ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sekä puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) hämmästyttivät Sdp:n järjestämään ajankohtaiskeskusteluun osallistuneen yleisön maanantai-iltana Helsingissä.

Hallituksen ja opposition yhteenotot työmarkkina- ja sote-kysymyksissä ovat tulehduttaneet jopa yksittäisten poliitikkojen välit. Kun kyse oli Suomen asemasta ja pyrkimyksistä maailmassa, säröjä ei ilmennyt lukuun ottamatta kehitysapuun kohdistettuja säästötoimia.

Sosialidemokraattien ulko- ja puolustuspolitiikan vaikuttajat kehuivat kyseisten valiokuntien tapaa valmistella asioita. Kehut lankesivat myös puolustusvoimien ylipäällikölle, presidentti Sauli Niinistölle.

Vaikka yleisön joukosta kuuluikin kriittisiä lausahduksia, näiden demareiden perusteella Suomi päättää ja toimii yksituumaisesti sekä johdonmukaisesti. Valiokuntien työ on saanut jatkua säröittä.

Pienen työvoimapoliittisen vihjeen tulevasta Tuomioja ja Kari esittelivät. He eivät pitäneet hyvänä puolustusvoimien henkilöstön määrän vähentämistä säästömielessä, eivätkä katsoneet rauhanturvaamistehtäviin osoitettujen määrärahojen supistamisia.

Mika Kari jopa ehdotti, että puolustusvoimissa havaitun työuupumuksen perusteella seuraavan hallituksen tulisi lisätä koulutushenkilökunnan määrää muutamalla sadalla. Siis SDP lupaa lisää resursseja.

Vuosien kuluessa eteen tulevien Hornet-hävittäjien seuraajien valintaan puhujat eivät ottaneet kantaa. Edessä olevien hankintakustannusten mittasuhteet vetivät kuitenkin vakaviksi, vaan ei vastustaviksi.

Ostohinta liikkuu 7-10 miljardin tietämillä, sen päälle tulevat käyttökulut, jotka ovat hankinta hintaa noin kaksi kertaa suuremmat, mutta jakautuvat yli kahden vuosikymmenen mittaisille puolustusbudjeteille.

Tieto siitä, että hävittäjien hankintaa vastustava kansalaisliike on perustettu, ei herättänyt ainakaan nyt intohimoja. Ennakkoasenteita hävittäjäratkaisun suhteen ei kuultu, vaikka kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) onkin ilmaissut ruotsalaista hävittäjää kannattavan mielipiteensä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)