Valkoinen talo julkisti kuvan iskua johtaneista. Vasemmalta kansallinen turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brien, varapresidentti Mike Pence, presidentti Donald Trump, puolustusministeri Mark Esper, puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja kenraali Mark A. Milley ja erikoisoperaatioiden prikaatikenraali Marcus Evans. Shealah Craighead/White House/CNP/AdMedia

”Ulisten ja itkien ja kiljuen – kuoli kuin koira ja pelkuri”

USA:n presidentin mukaan maailma on nyt paljon turvallisempi ilman ISIS:n johtajaa.

Yhdysvaltain Valkoinen talo julkisti sunnuntaina oheisen valokuvan tilannehuoneesta, josta johdettiin ISIS:n johtaja Abu Bakr al-Baghdadin surmannutta iskua.

USA:n presidentti Donald Trump sanoi tavoitelleensa tätä kolmen vuoden ajan.

– Baghdadin kiinniottaminen tai tappaminen on ollut hallintoni kansallisen turvallisuuden ylin prioriteetti. USA:n erikoisjoukot toteuttivat vaarallisen ja uskaliaan yöiskun luoteis-Syyriaan tämän tehtävän toteuttamiseksi, Donald Trump sanoi.

Abu Bakr al-Baghdadi. AFP / SOURCE / AL-FURQAN – LEHTIKUVA

Kahdeksan helikopterin kuljettaman miehistön voimin tehdyssä iskussa ei kuollut amerikkalaisia, mutta sotilaskoira haavoittui, kun Abu Bakr a-Baghdadi räjäytti itsensä ja kolme lastaan. Trumpin mukaan suuri määrä Baghdadin taistelijoita ja seuralaisia kuoli hänen mukanaan.

– Hän kuoli juostuaan umpikujatunneliin, ulisten ja itkien ja kiljuen. Tuolloin alue oli jo puhdistettu, ihmisten joko antauduttua tai tultua ammutuksi ja tapetuksi. Yksitoista nuorta lasta siirrettiin talosta vahingoittumattomina, presidentti totesi.

– Hän tuli tunnelin päähän, koiriemme ajaessa häntä takaa. Hän räjäytti vyönsä tappaen itsensä ja kolme lasta.

– Roisto joka yritti niin kovasti pelotella muita vietti viime hetkensä täydellisessä pelossa, paniikissa ja kauhussa – järkyttyneensä amerikkalaisista joukoista häntä kukistamassa.

Donald Trump sanoi ISIS-johtajaa lausunnossaan ja sen jälkeen tiedotustilaisuudessa ja haastatteluissa useaan kertaan ”koiraksi”.

– Hän kuoli kuin koira. Hän kuoli kuin pelkuri. Maailma on nyt paljon turvallisempi paikka. Jumala suojelkoon Amerikan Yhdysvaltoja!

Samaan aikaan kun Donald Trump puhui, operaatio jatkui. Abu Bakr al-Baghdadin oikeaksi kädeksi sanottu ISIS:n puhemies Muhajir by Ayn al-Bayda surmattiin puheen aikana Hellfire-ohjuksilla Jarablusin lähellä Syyrian Aleppossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt