Verkkouutiset

Ulf Kristersson: Porvariallianssissa käyty hyviä keskusteluja

Ruotsin kokoomusjohtaja ei kommentoinut, ovatko porvaripuolueet neuvotelleet 'ruotsidemokraattiehdosta'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ja moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson ovat torstaina tavanneet puhemies Andreas Norlénin. Suurimpien puolueiden johtajat raportoivat puhemiehelle näkemyksiään edellytyksistä saada aikaan hallitus.

Kolmas pääministeriäänestys käydään parlamentissa ensi viikon keskiviikkona 16. tammikuuta. Stefan Löfven ja Ulf Kristersson ovat kummatkin hävinneet äänestyksessä kertaalleen, mutta toista heistä on pidetty todennäköisenä pääministeriehdokkaana myös seuraavassa äänestyksessä. Puhemies Norlén ilmoittaa maanantaina, kenet nimittää pääministeriehdokkaaksi.

SVT:n mukaan Stefan Löfven ei ole luopunut toivosta päästä muodostaa hallitus. Puhemiehen tapaamisen jälkeen demarijohtaja ei kuitenkaan halunnut arvioida mahdollisuuksiaan.

− En voi määritellä mitään todennäköisyysprosenttia. Mutta aikaa on vähän, hän sanoi.

Ulf Kristersson totesi puhemiehen tavattuaan, että neljä porvariblokin puoluetta – moderaatit, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit – ovat pyhien aikana käyneet intensiivisiä keskusteluita.

− Hyviä keskusteluita minun mielestäni, hän sanoi.

Kristersson sanoo haluavansa rakentaa hallituksen, joka tekee porvarillista politiikkaa.

Kiinnostus kohdistuu erityisesti liberaaleihin ja keskustaan, jotka ovat äänestäneet sekä Kristerssonin että Löfvenin pääministeriyttä vastaan. Liberaalit ja keskusta eivät suostuneet Kristerssonin porvarihallituspohjaan, koska se olisi ollut riippuvainen ruotsidemokraattien tuesta.

SVT:n ja Ekotin lähteiden mukaan porvariallianssissa käydään neuvotteluja ehdosta, jolla pyritään rajoittamaan ruotsidemokraattien vaikutusvaltaa mahdolliseen porvarihallitukseen. Kristersson ei ottanut torstaina kantaa, ovatko tällaiset neuvottelut käynnissä.

Jos tulevassa pääministeriäänestyksessä ehdokas ei tule hyväksytyksi, on jäljellä vielä neljäs ja viimeinen äänestys. Se pidettäisiin 23. tammikuuta.

Jos silloinkaan pääministeristä ei saataisi päätöstä, järjestettäisiin Ruotsissa uudet vaalit. Maassa on yritetty turhaan rakentaa hallitusta jo 123 päivää. Valtiopäivävaalit pidettiin 9. syyskuuta 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)