X
SULJE MAINOS
Ukrainan armeijan panssarivaunu Itä-Ukrainassa. Ministry of Defense of Ukraine

Ukrainan tiedustelu: Venäjä hyökkäämässä alkuvuodesta

Venäjä on koonnut Ukrainan vastaiselle rajalleen lähes satatuhatta miestä.

Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö, prikaatikenraali Kyrylo Budanov sanoo haastattelussaan Military Timesille, että Venäjän hyökkäys on odotettavissa tammikuun lopulla tai helmikuun alussa. Kenraalin mukaan ”amerikkalaiset kollegamme” jakavat jotakuinkin saman aika-arvion.

Venäjän valmistelema hyökkäys olisi laajempi kuin vuonna 2014, jolloin venäläisjoukot ottivat haltuunsa osan itäukrainalaisista Luhanskin ja Donetskin alueista sekä annektoi Krimin niemimaan. Sittemmin asemasotana jatkuneessa sodassa on kuollut 14 000 ukrainalaista.

Budanov sanoo, että viime syyskuussa järjestetty Zapad-21-harjoitus osoitti, että Venäjä kykenee nyt laskemaan maahan kerrallaan 3 500 laskuvarjojoukkojen ja erikoisjoukkojen sotilasta. Venäjä on keskittänyt nyt 92 000 sotilasta Ukrainan hallitseman alueen läheisyyteen.

Hyökkäys Ukrainaan koostuisi ilma- ja tykistöiskuista sekä panssarihyökkäyksistä, joita seuraisivat maahanlaskuoperaatio idässä sekä maihinnousuhyökkäys Mariupolin ja Odessan satakaupunkeihin. Valko-Venäjältä tulisi mahdollisesti pienempi hyökkäys. Lisäksi Krimillä ovat jo lyhyen matkan ballistiset ohjukset käyttövalmiina.

Aiemmin perjantaina 19. marraskuuta Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov sanoi Washington Postille, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vielä tehnyt hyökkäyspäätöstä, mutta Budanov huomauttaa, että ainakin Venäjä sitä jo valmistelee.  Sotilastiedustelupäällikkö myös huomauttaa tämänhetkisen Puolan ja Valko-Venäjän välisen rajakriisin olevan osa tätä laajempaa operaatiota.

Budanov sanoo, että ennen varsinaista aseellista hyökkäystä edeltävät psykologisen sodankäynnin operaatiot Ukrainan taistelumotivaation ja -valmiuden heikentämiseksi sekä hallitusvastaisuuden lietsomiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi käynnissä olevat koronarokotusten vastaiset mielenosoitukset, jotka Budanovin mukaan ovat Venäjän organisoimia.

– He [venäläiset] haluavat tehdä maamme sisäisistä oloista yhä vaarallisempia ja vaikeampia luoden tilanteen, jossa meidän pakko vaihtaa hallitustamme. Jos tämä ei onnistu, he käyttävät asevoimiaan hoitamaan homman, sanoo kenraali Budanov.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt