X
SULJE MAINOS
Ukrainalaissotilas Itä-Ukrainan juoksuhaudoissa. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan taistelut kiihtyneet, tilanne kireä

Kapinalliset rikkoivat tulitaukoa seitsemän kertaa yhden yön aikana.

Etyjin tarkkailutehtävän mukaan Itä-Ukrainan yhteenotot ovat kiihtyneet viime päivien aikana.

– Ukrainan itäosien konfliktialueen turvallisuustilanne on edelleen kireä. Viime viikolla tulitaukorikkomusten määrä kasvoi puolella edellisviikkoon verrattuna, erityislähettiläs Heidi Grau kertoi medialle.

Grau paheksui myös siviiliuhrien määrän kasvua. Viisi lasta on loukkaantunut tulituksessa pelkästään toukokuun aikana. Etyj kehottaa Minskin rauhansopimuksen osapuolia uusiin toimenpiteisiin levottomuuksien lopettamiseksi.

Ukrainan asevoimien mukaan kapinalliset rikkoivat tulitaukoa seitsemän kertaa pelkästään keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Hallituksen joukkoja tulitettiin raskailla kranaatinheittimillä ja muilla Minskin rauhansopimuksen kieltämillä asejärjestelmillä. Ukrainan mukaan joukot vastasivat tulitukseen ja tuhosivat kapinallisten lennokin. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut yhteenotoissa.

Ukrainan, Venäjän ja Etyjin kontaktiryhmä pääsi viime viikolla sopuun Luhanskin alueen sähkölinjojen korjaamisesta, minkä toivotaan kohentavan siviilien olosuhteita.

Niin sanotun Steinmeierin mallin toimeenpano on ollut käytännössä vaikeaa. Rauhanprosessi edellyttäisi Venäjän tukemien kapinallistaistelijoiden ja Ukrainan joukkojen siirtymistä pois rintamalinjan tuntumasta. Myös tykistön kaltaista raskasta kalustoa on edelleen konfliktialueella.

Osapuolet keskustelevat edelleen alueen miinoitteiden purkamisesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt