X
SULJE MAINOS
Aleksand Borodai (oik). Zvezda Live/www.youtube.com

Ukrainan sodan ex-johtaja myöntää: Ne ovat Venäjän joukkoja

Venäjän parlamenttiin noussut Aleksandr Borodai johti aiemmin Donetskin kapinahallintoa.

Itä-Ukrainan Donetskin Venäjän pystyttämän kapinahallinnon pääministerinä aiemmin toiminut Aleksandr Borodai myöntää suoraan, että Ukrainassa sotivat Venäjän vakituisen armeijan joukot.

Lausunto on siinä mielessä merkittävä, että avainasemassa Ukrainan sodan alkuvaiheessa ollut Borodai nousi tämän syksyn parlamenttivaaleissa Venäjän duumaan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän riveistä. Venäläispoliitikoilta tällaisia lausuntoja ei ole totuttu kuulemaan.

Asiasta tässä kertovan Harkovan ihmisoikeuksien suojeluryhmän (KHPG) mukaan lausunto tulee tuskin yllätyksenä kenellekään Ukrainan sotaa seuranneelle. Venäjän joukkojen ja kaluston läsnäolo Ukrainan alueella on ollut jo pitkään avoin salaisuus. Kreml on kuitenkin yhä kiistänyt sotivansa Ukrainassa.

Borodai myönsi Venäjän joukkojen toiminnan Venäjän puolustusministeriön Zvezda-kanavan Zvezda Live -ohjelmassa Youtubessa.

Hän puhuu haastattelun alussa Ukrainan joukoista ja ”meidän joukoistamme”. Kun haastattelija kysyy, tarkoittaako Borodai tällä Donbassin (nimitys Itä-Ukrainan Donetskille ja Luhanskille) joukkoja, vastaa hän puhuvansa ”venäläisistä, Venäjän joukoista”. Tähän haastattelija vastaa virnistäen kehottamalla Borodaita olemaan nyt kansanedustajana varovaisempi sanoissaan.

Entinen Donetskin johtaja ei kuitenkaan peräänny.

– Kyllä kyllä. Tämä on olenniasta. Siellä oli Venäjän joukkoja. Venäjän federaation asevoimat – myöskin Venäjän joukkoja. Sekä ensimmäiset että toiset ovat Venäjän joukkoja. Kyllä, yksiä kutsutaan DPR:n [Donetsk] ja LPR:n [Luhansk] kansan joukoiksi ja toisia Venäjän asevoimien osastoiksi. Mitä eroa näillä on?, Aleksandr Borodai toteaa KHPG:n mukaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt