X
SULJE MAINOS
Svetlana Driuk. TCH/www.youtube.com

Ukrainan separatistikomentaja loikkasi: Paljastaa Venäjän toimet

Pahamaineinen Itä-Ukrainan sotapäällikkö on loikannut Ukrainan hallituksen puolelle.

Venäjän propagandassa tunnetuksi tullut separatistikomentaja Svetlana Driuk on loikannut Ukrainan hallituksen puolelle ja paljastanut arvokasta tiedustelutietoa Venäjän toimista maan itäosissa, Kyiv Post kertoo.

Driuk kertoi loikkauksestaan sunnuntaina Ukrainan 1+1-televisiokanavan haastattelussa. Hän paljasti myös uusia tietoja Itä-Ukrainan venäläisjoukoista.

Driukin mukaan Venäjä on luonut Donbassiin (nimitys Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin separatistialueille) järjestelmän, jossa venäläisiä joukkoja istutetaan tehokkaasti paikallisiin ”separatistien yksiköihin”.

Driukin mukaan venäläiset johtavat separatistien joukko-osastoja. Niillä kaikilla on puolestaan valmiit tietokannat peitehenkilöllisyyksistä, joita Venäjän vakituisen armeijan sotilaille voidaan antaa, kun heitä lähetetään Itä-Ukrainaan. Näin venäläiset sotilaat voivat esiintyä virallisesti itäukrainalaisina.

Svetlana Driuk paljastaa myös suunnitelman tilanteessa, jossa Itä-Ukrainaan tehtäisiin täysimittainen venäläishyökkäys.

– Kaikki listoilla olevat venäläiset on kirjattu paikallisiksi. (Totaalisessa invaasiossa) jokainen rykmentti ja muu yksikkö laajenee kolmeksi uudeksi. Jos rykmentissä on 2 000 sotilasta, liittyy siihen 6 000 venäläistä, hän sanoo.

Entisen separatistikomentajan mukaan Venäjän sodanjohto voisi lähettää tällä tavalla Itä-Ukrainaan jopa 100 000 sotilasta. Ensimmäiset joukot ylittäisivät hänen mukaansa Ukrainan rajan neljän tunnin sisällä käskystä.

Ukrainalaismedian lähetyksessä väläytettiin kuvaa T-72B3:n testeistä kertovista asiakirjoista.

Svetlana Driukin kerrotaan myös vuotaneen Ukrainan turvallisuuspalvelulle asiakirjoja, joissa on tietoa Venäjän T-72-taistelupanssarivaunun B3-version salaisista testeistä miehitetyssä Itä-Ukrainassa. Driukin mukaan testejä johti Venäjän asevoimien aktiivipalveluksessa oleva kapteeni Juri Prilutskiy.

”Arvokas todistaja”

Svetlana Driuk toimi yhtenä separatistien pahamaineisen Vostok-rykmentin komentajista. 1+1-kanavan reportaasin mukaan Driuk loikkasi viime syksynä joitakin päiviä sen jälkeen, kun Ukrainan erikoisjoukkojen yksikkö oli räjäyttänyt kahdeksan Vostokin venäläistä tankkia. Myös Driukin kaksi lasta salakuljetettiin pois Donestkista. Loikkaus on pidetty salassa tähän asti. Driukin ja Ukrainan tiedustelupalvelun upseerin välille syntyneen suhteen kerrotaan vaikuttaneen loikkauspäätöksen takana.

TV-kanava kertoi tapauksesta ennen viranomaisia ja uutinen otettiin Ukrainassa ensin vastaan varsin skeptisesti. Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU vahvisti kuitenkin tiedon loikkauksesta maanantaina.

– Loikkaus oli SBU:n vastavakoiluosaston pitkän opearaation viimeinen vaihe ja sen seurauksena saimme arvokkaan todistajan, SBU tiedotti.

SBU:n mukaan loikkari toimitti tiedustelulle ”tärkeää aineistoa Venäjän asevoimien upseerien ja Venäjän tiedustelun agenttien roolista terrorin järjestämisestä Donbassissa”.

– SBU sai lisää tietoa (Venäjän johtamien) joukkojen rakenteesta ja henkilöstöstä, polttoainevarastoista, ampumatarvikkeista ja jatkuvasti Venäjältä tuotavista raskaista aseista.

SBU:n päällikkö Vasyl Hrytsak kuvasi operaatiota taisteluksi Venäjän ja Ukrainan tiedustelupalveluiden välillä.

– Tuloksena on lisää todisteita Venäjän aseellisesta aggressiosta, hän totesi.

1+1-kanavan mukaan Svetlana Driuk on valmis todistamaan Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt