Verkkouutiset

Lentoturman syyllisiä etsitään, tutkinta korkeille tahoille

Hollantilaissyyttäjän mukaan MH17-lennon alas ampumisesta vastuussa olevat etsitään ja pannaan syytteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hollantilaissyyttäjä Fred Westerbeken mukaan Ukrainan lentoturman tutkinta päättyy, kun Malaysia Airlinesin matkustajakoneen pudottamisesta vastuussa olevat henkilöt on saatu oikeuden eteen.

– Olemme keskittäneet tarmomme viimeisen vuoden ajan näiden henkilöiden tunnistamiseen. Tiedämme, että Buk-järjestelmä tuotiin laukaisupaikalle Snizhneen Venäjän ja Ukrainan väliseltä rajalta. Tiedämme, että järjestelmä salakuljetettiin takaisin (Venäjälle) Rostovin oblastiin kohtalokkaan laukaisun jäljeen, turman kansainvälistä rikostutkintaa johtava Westerbeke kertoo Novaja Gazetalle.

– Kaivamme ja kaivamme vastataksemme kysymyksiin siitä, kuka järjestelmän toi, kuka sitä saattoi, kuka painoi nappia ja kuka antoi määräyksen, hän jatkaa.

Malaysia Airlinesin lento MH17 Amsterdamista Kuala Lumpuriin ammuttiin alas itäisen Ukrainan yllä heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä menehtyivät turmassa. Uhreista 196 oli hollantilaisia.  Turmasta suoritetun kansainvälisen rikostutkinnan perusteella koneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä tuotiin maahan Venäjältä. Ohjus taas laukaistiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta Snizhnen kylän lähistöltä.

Venäjä on kiistänyt systemaattisesti kaikki väitteet siitä, että sillä olisi ollut jotain tekemistä turman kanssa. Venäjä on esittänyt ristiriitaisia ja vääriksi todettuja teorioita turman syistä.

Fred Westerbeke toteaa, ettei lista epäillyistä syyllisistä ole vielä valmis. Hän ei myöskään voi tässä vaiheessa tutkintaa paljastaa epäiltyjen henkilöllisyyksiä. Novaja Gazeta kertoo tutkinnan menevän kuitenkin korkealle tasolle ja ulottuvan heihin, jotka päättivät asejärjestelmän tuomisesta Venäjältä Ukrainaan. Nimiä alkaa hollantilaissyyttäjän mukaan tulla julkisuuteen, kun asia lopulta etenee oikeuteen asti.

– Jos haluamme saada jonkun pidätettyä, käännymme Interpolin puoleen. Meidän on seurattava protokollaa. Tähän vaiheeseen ei ole vielä tultu, mutta toimimme näin, jos pidätyksiä tarvitaan.

Verkkouutiset on aiemmin kertonut tässä jutussa Novaja Gazetan omista tutkimuksista, joiden mukaan eläkkeellä oleva korkea Venäjän GRU-sotilastiedustelun upseeri Sergei Dubinski saattoi liittyä lentokoneen alas ampumiseen. Venäläislehden mukaan muun muassa koodinimellä ”Khmuriy” esiintynyt Dubinski puhuu runsasta mediahuomiota herättäneellä ääninauhalla koneen pudottamiseen käytetyn venäläisen ilmatorjuntaohjusjärjestelmän kuljettamisesta rajan yli ”takaisin itään”. Nauhat on tehty samana päivänä, kun kone ammuttiin alas.

Vaikka syyttäjä Fred Westerbeke ei suostukaan ottamaan kantaa epäiltyihin, toteaa hän Dubinskin tapauksen kaltaisten ”julkaisujen vievän meitä lähemmäs ratkaisua”. Kun toimittaja kysyy, voisiko Venäjä saada jonkinlaisen sopimuksen aikaan luovuttamalla esimerkiksi Dubinskin, vastaa Westerbeke, etteivät rikostutkijat tee minkäänlaisia sopimuksia.

Hän viittaa Venäjänkin allekirjoittamaan YK:n päätöslauselmaan, jonka mukaan kaikkien konfliktialueen valtioiden on annettava täysi ja ehdoton tukensa tällaiselle tutkinnalle.

– Totuuden etsimisessä ei tehdä diilejä. Jos joku tietää, mitä MH17-lennolle tapahtui, voin sanoa vain, että tässä on päätöslauselma 2166 ja teiden maanne on allekirjoittanut sen.

Suojelemme todistajia

– Tarjoamme runsaasti vaihtoehtoja kaikille Venäjän kansalaisille, jotka haluavat tehdä yhteistyötä – ei vain Khmuriylle. Jos on kyse todistajansuojelusta, olemme valmiita takaamaan heidän turvallisuutensa – antaa heille suojapaikan missä tahansa maailmassa, Fred Westerbeke selvittää.

Hänen mukaansa Hollanti saattaa jopa olla valmis jonkinlaiseen sopimukseen tekoon osallisen henkilön kanssa, mikäli hän haluaa tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Emme tavallisesti antaisi turvapaikkaa tällaisille henkilöille. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon heidän osallisuutensa taso, arvioida tieto, jota he voivat antaa ja se, miten he voivat avittaa tutkintaa. Kaikesta tästä voidaan neuvotella.

Hollantilaissyyttäjä vakuuttaa, että asia etenee oikeuteen asti. Hänen mukaansa tässä voi mennä kuukausia tai jopa vuosi.

– Mikäli jostain ilmaantuu huomenna pari todistajaa, jotka kertovat koko tarinan ja antavat meille todisteet, voi kyse olla vain muutamasta viikosta, Westerbeke kuitenkin heittää.

MH17-lennon turmaa käsiteltäisiin Westerbeken mukaan mieluiten YK:n alaisessa tuomioistuimessa. Venäjä on kuitenkin torpannut ehdotuksen YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämän vuoksi juttu käsitellään hollantilaisessa tuomioistuimessa ja Hollannin lain mukaisesti.

– Emme pysähdy ennen kuin olemme löytäneet kaikki tähän sekaantuneet osapuolet – mukaan lukien komentavat upseerit ja johtajat. Tämä on varoituksemme heille, jotka yhä uskovat voivansa päästä kuin koira veräjästä tässä viattomien massamurhassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)