Ohjushävittäjä USS Donald Cook seilaa Bosporinsalmen läpi huhtikuussa 2014. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / BULENT KILIC

Ukrainan kriisi: USA lähettämässä sota-aluksia Mustallemerelle

USA:n laivasto tarkkailee Venäjän asevoimien liikkeitä Mustallamerellä ja Krimillä.

Yhdysvallat harkitsee lähettävänsä sota-aluksia Mustallemerelle seuraavien lähiviikkojen aikana osoittaakseen tukea Ukrainalle, kertoo nimettömänä esiintyvä USA:n puolustushallinnon virkailija CNN:lle.

Venäjä on keskittänyt viime aikoina lisää joukkoja Ukrainan-vastaiselle rajalle ja miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Yhdysvaltain laivasto operoi rutiininomaisesti Mustallamerellä. Virkailijan mukaan sota-alusten lähettäminen alueelle nyt lähettäisi Moskovalle viestin, jonka mukaan USA seuraa tilannetta tarkasti.

Turkki kontrolloi vuoden 1936 sopimuksen mukaisesti Mustallemerelle johtavia Bosporinsalmea ja Dardanellien salmea. Yhdysvaltain pitää ilmoittaa aikeistaan seilata Mustallemerelle 14 päivän varoitusajalla. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko sopimuksen mukaista ilmoitusta tehty.

Virkailija kertoo laivaston käyttävän tiedustelukoneita, jotka lentävät kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yläpuolella ja valvovat Venäjän laivaston liikkeitä sekä venäläisjoukkoja Krimillä.

Yhdysvallat ei tällä hetkellä pidä Venäjän joukkojen keskityksiä Ukrainan rajoilla hyökkäysvalmisteluina. Virkailijan mukaan ”olemme valmiita toimimaan, jos jokin muuttuu”.

USA:n puolustushallinnon kerrotaan arvioivan, että Venäjä järjestää parhaillaan sotaharjoituksia. Tiedustelutietojen mukaan pidemmälle meneviin toimiin liittyvistä käskyistä ei ole viitteitä.

Virkailijan mukaan Yhdysvaltain puolustushallinnossa ollaan kuitenkin täysin tietoisia siitä, että tilanne voi muuttua hyvin nopeasti.

Presidentti Joe Bidenin hallinto ja kansainvälinen yhteisö ovat ilmaisseet huolensa Ukrainan ja Venäjän välien kiristymisestä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt