Ukrainan sotilaat tarkkailevat tykistöiskua lennokilla. / TCH

Ukrainan joukot etenevät Venäjän valtaamalle alueelle

Pienten yksiköiden suorittamilla hyökkäyksillä on otettu haltuun noin 24 neliökilometriä.

Yhteenotot Itä-Ukrainan rintamalinjan tuntumassa ovat jatkuneet kevään mittaan Minskin tulitaukosopimuksesta huolimatta. Ukrainan hallituksen joukot ovat jatkaneet paikoin hidasta etenemistään Venäjän tukemia separatistijoukkoja vastaan.

The Daily Signal -julkaisun mukaan sotatoimialueen jouksuhautoihin ja betonibunkkereihin on sijoitettu tällä hetkellä noin 60 000 Ukrainan hallituksen sotilasta. Rintaman toisella puolella taistelee 38 000 kapinallistaistelijaa, joista noin 3000 on arvioiden mukaan Venäjän asevoimien vakinaisia joukkoja.

”Kansantasavaltojen” tukena on myös runsaasti Venäjän panssarivaunuja, tykistöä ja moderneja tutkahäirintälaitteita.

Ukrainan ”hiljainen hyökkäys” alkoi jo vuonna 2016 Asovanmeren rannikolla sijaitsevan Shyrokynen kaupungin valtaamisella. Hallituksen joukot työntyivät seuraavana vuonna kohti Horlivkan ja Donetskin kapinallistukikohtia.

Pelko Venäjän vastahyökkäyksestä on johtanut strategiaan, jossa ukrainalaisjoukot etenevät pienten yksiköiden voimalla ja pyrkivät tuhoamaan eristyksiin jääneitä kapinallistaistelijoita.

Ukraina on menettänyt viimeisen vuoden aikana kymmeniä sotilaita 24 neliökilometrin takaisinvaltaamisessa. Asiantuntijoiden mukaan tahti on pysynyt liian hitaana, jotta pienillä voitoilla olisi ratkaisevaa vaikutusta konfliktiin. Riski vastatoimista on kuitenkin jatkuvasti kasvanut.

Razumkov Center -ajatuspajan johtaja Oleksiy Melnyk huomauttaa, että etenemisestä huolimatta kapinalliset pitävät hallussaan Minskin sopimusta laajempaa maa-aluetta.

– On huomattava, että vaikka näitä toimia voisi pitää tulitaukorikkomuksina, eivät ne riko aiemmin määriteltyä rajavyöhykettä, Melnyk sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt