Petro Porošenko. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinsky

Ukrainan ex-presidentti varoittaa Venäjän vaikutusvallasta

Petro Poroshenko syyttää nykyistä presidenttiä veljeilystä.

Ukrainan entinen presidentti Petro Porošenko syyttää presidentti Volodymyr Zelenskyä venäjämielisten hahmojen ottamisesta hallintonsa avainasemiin, uutisoi BBC.

Ukrainan syyttäjänvirasto tutkii tällä hetkellä Porošenkoa 20 eri rikoksesta. Porošenko väittää syytteiden olevan poliittisesti motivoituneita ja syyttää niistä Zelenskyä, joka janoaa Porošenkon mukaan kostoa.

Porošenko leimasi jo viime vuoden presidentinvaalien aikaan mainoksissaan Zelenskyn Venäjän kätyriksi.

– Olisin ollut maailman onnellisin ihminen, jos olisin ollut väärässä, mutta ikävä kyllä se on totta. Venäjän federaation viidennellä kolonnalla on nyt merkittävä rooli Ukrainan sisällä, Porošenko varoittaa.

Zelensky voitti presidentinvaalit lupaamalla lopettaa Itä-Ukrainassa käydyn sodan ja uudistaa maata vaivaavaa korruptiota. Hänen suunnitelmansa kuitenkin kariutuivat nopeasti, kun monet hänen nimittämänsä uudistajat erosivat tehtävistään vain muutama kuukausi vaalien jälkeen. BBC uutisoi toukokuussa, että uudistajien mukaan Zelenskyi ympäröi itsensä tämän jälkeen heikoilla ja opportunistisilla henkilöillä.

Porošenkon mukaan Zelensky itse ei ole ”Putinin mies”, ainoastaan kokematon. Tämän vuoksi hänen hallintoonsa on päässyt ihmisiä, joilla tiedetään olevan Venäjä-sympatioita.

Zelenskyn edustaja vastasi Porošenkon väitteisiin toteamalla, että jokaisella poliitikolla on oikeus ilmaista mielipiteitään äänestäjille. Zelenskyn Kansan tahto -puolueeseen kuuluva pääministeri Denys Smyhal kuitenkin kommentoi Porošenkon syytteitä tarkemmin.

– Ymmärrän, että [syytteet] eivät näytä hyvältä. Kaikkien, jotka ovat rikkoneet lakia tulisi kuitenkin vastata teoistaan, Smyhal toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt