X
SULJE MAINOS

Ukrainan aseistamisesta varoitetaan: Venäjä voi turvautua ilmavoimiinsa

Tutkijan mukaan USA:n toimittamat aseet Ukrainalle kannustaisivat Venäjää lisäämään sotilaallista sitoutumistaan Itä-Ukrainan taisteluissa.

Yhdysvaltojen ei pidä toimittaa aseita Ukrainalle, arvioi American Universityn valtiotieteen dosentti Keith Darden.

”Se kannustaa Venäjää lisäämään sotilaallista sitoutumistaan Itä-Ukrainan taisteluissa,” Darden sanoo New York Timesille.

Ukrainan aseistamisen puolestapuhujat katsovat, että aseiden toimittaminen nostaisi sodan kustannuksia ja ajaisi Venäjän hakemaan ratkaisua.

Dardenin mukaan aseiden toimittaminen Ukrainalle voisi olla hyvä vaihtoehto, jos Venäjä olisi huolissaan ainoastaan taisteluiden aiheuttamista kustannuksista. Asia ei kuitenkaan ole näin.

“Venäjä osallistuu Itä-Ukrainan taisteluihin, koska he kokevat Ukrainan hallituksen länsisuuntautumisen uhaksi. Mitä enemmän Ukraina näyttää olevan Yhdysvaltain sotilaallisen sateenvarjon alla, sitä enemmän Venäjä tuntee itsensä uhatuksi ja on halukas torjumaan uhan. Ja heillä on paljon enemmän kalustoa tuotavaksi taisteluihin, varsinkin ilmakalustoa.”

Darden korostaa, että suurin uhka Ukrainan turvallisuudelle on maan talouden heikko tila. Ukrainaa uhkaa talouden romahtaminen, koska maa ei ole kyennyt uudistamaan rakenteitaan.

”Ukrainan valuutta on romahtamaisillaan. Maa lähestyy tilannetta, jossa se ei suoriudu velkojensa takaisinmaksusta. Jos Ukraina ei kykene uudistumaan, Venäjän tukemat Itä-Ukrainan separatistit eivät tarvitse enää sotilaallisia voittoja. Heidän on vain pidettävä asemansa ja odotettava Ukrainan luhistumista.”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt