Ukrainan armeija odottaa suurhyökkäystä viikkojen sisällä

Ukrainan asevoimat uskoo separatistijoukkojen valmistautuvan suurhyökkäykseen huhti- ja toukokuun vaihteessa.

”Vihollinen levittää aktiivisesti huhuja sotatoimien aloittamisesta ja hyökkäyksestä Ukrainan hallituksen kontrolloimille alueille”, Ukrainan armeijan tiedottaja eversti Andrei Lysenko totesi toimittajille Newsweekin mukaan.

Lysenko kertoi separatistien pyrkivän syyttämään Ukrainan asevoimia jo etukäteen tulitauon rikkomisesta ja valmistautuvan samalla omaan hyökkäykseensä.

Molemmat konfliktin osapuolet ovat hiljattain syyttäneet toisiaan tulitaukorikkomuksista.

Verkkouutiset kertoi keskiviikkona toiminnan kiihtymisestä strategisesti tärkeällä Mariupolin alueella aivan Itä-Ukrainan separatistien ja maan hallituksen joukkojen hallitsemien alueiden rajalla.

”Tiedustelutietojen mukaan ’Donetskin kansantasavallan’ johtajat ovat määränneet joukkonsa täyteen hälytysvalmiuteen. Taistelijoita on kutsuttu takaisin sairaaloista Krimiltä, Venäjältä ja muualta”, Lysenko totesi.

Hänen mukaansa Ukraina odottaa hyökkäystä huhti- ja toukokuun aikana.

Ukrainalaislähteiden mukaan maan alueelle on virrannut lisää venäläistä kalustoa ja aseita Minskissä solmitusta tulitauosta huolimatta. Ukrainan rajalla on lisäksi kymmeniä tuhansia venäläissotilaita.

Ukrainan joukot ovat puolestaan vahvistaneet puolustuksiaan koko rintamalinjalla. Ukrainalaisten mukaan separatistialueiden rajalle on rakennettu hiljattain satoja uusia puolustusasemia.

Ukrainan tilanteesta viime viikolla raportin laatinutta arvovaltaista sotilasasiantuntijaryhmää johtanut Naton entinen komentaja kenraali (evp.) Wesley Clark kertoi vastaavista arvioista jo viime viikolla.

”Tämä arvio perustuu maantieteellisten olojen sanelemiin välttämättömyyksiin, venäläisten toimintamalleihin ja arvioon venäläisten toimista, lausunnoista ja Vladimir Putinin tähänastisesta käytöksestä”, Clark totesi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt