Verkkouutiset

USA:n materiaaliapua Ukrainalla puretaan koneista Kiovan lentokentällä. LEHTIKUVA / AFP Sergei Supinski

Ukrainalaistutkija: Varovaista optimismia Kremlin suhteen

Kansallisesta yhtenäisyydestä ei ole Olena Prokopenkon mukaan varaa tinkiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka Venäjän Yhdysvalloille ja Natolle joulukuussa esittämät uhkavaatimukset on käytännössä torjuttu, korkean tason vuoropuhelu osapuolten välillä näyttää edelleen jatkuvan. Näin tapahtuu ukrainalaistutkija Olena Prokopenkon mukaan siitä huolimatta, että Kremlin ei pitänyt olla valmis neuvotteluihin, ellei sen ehtoihin suostuta.

– Tämä antaa aiheen varovaiseen optimismiin sen suhteen, ettei Ukrainaan kohdistuvaa täysimittaista hyökkäystä ole välittömästi odotettavissa, vaikka sotilaallista voimaa on rajalla edelleen lisätty eikä Venäjä ole antanut sitoumuksia tilanteen rauhoittamisesta, Prokopenko sanoo German Marshall Fundin julkaisemassa artikkelissa.

Turvallisuustilanteen heikentyminen pakottaa hänen mukaansa Ukrainan panostamaan yhä enemmän euroatlanttisen integraationsa edistämiseen.

– Erityisesti on kiirehdittävä kansallisen turvallisuuden kannalta kriittisten, jo pahasti myöhässä olevien energiasektorin, monopolien vastaisen toiminnan, oikeuslaitoksen, puolustuksen ja turvallisuuspalveluiden uudistusten toimeenpanoa, hän toteaa.

Enää ei ole hänen mukaansa varaa sisäiseen nahisteluun, vaan Ukrainan kaikkien demokraattisten toimijoiden olisi yhdistettävä voimansa Venäjän aggression torjumiseksi.

Pikaisesti lähemmäs Natoa

Ukrainan pitää Prokopenkon mielestä myös jouduttaa lähentymistään Natoon soveltamalla yhä laajemmin puolustusliiton standardeja ja sopeuttamalla toimintaansa Naton ja Ukrainan yhdessä laatimiin kansallisiin vuosiohjelmiin.

Hän kehottaa lisäksi maataan vastaanottamaan mahdollisimman laajasti ulkomaisten kumppaneiden tarjoamaa sotilasapua ja sotilasneuvonantajia.

– Kansainvälisen yhteisön olisi omalta osaltaan hyväksyttävä lainsäädäntöä, jolla asetetaan kovia henkilökohtaisia pakotteita Venäjän johdolle, puolustusteollisuudelle ja pankkisektorille sekä suojattuja viestijärjestelmiä, kuten Swiftiä, ylläpitäviä yrityksiä vastaan, hän esittää.

Pakotteita on hänen mukaansa syytä kohdistaa myös Nord Stream 2 -kaasuputkeen, sillä se muodostaa merkittävän turvallisuusriskin Ukrainalle ja Euroopalle tilanteessa, jossa Venäjä eskaloi sotilaallista toimintaansa.

– Lisäksi on ratkaisevan tärkeää, että Nato laajentaa sotilaallista läsnäoloaan Puolassa sekä Baltian maissa, kuten ne ovat pyytäneet. Ukrainalle pitkäaikaisena luotettavana kumppanina olisi myös annettava Yhdysvaltain kongressissa ehdotettu Nato Plus -status ja tarjota sille selkeä Nato-jäsenyyden näkymä, jonka edellytyksenä ovat näytöt nimenomaisista ja konkreettisista uudistuksista, hän toteaa.

Eräiden USA:n kongressin republikaaniedustajien esittämän niin sanotun Nato Plus -statuksen keskeisenä tarkoituksena olisi helpottaa puolustustarvikkeiden vientiä Ukrainaan.

– Vaikka täysimittaisen hyökkäyksen uhka on kenties toistaiseksi vältetty, on mitä tärkeintä olla unohtamatta, että Venäjä on miehittänyt seitsemää prosenttia Ukrainan alueesta Donbasissa ja Krimillä jo lähes kahdeksan vuoden ajan, Prokopenko painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)