Verkkouutiset

Ukrainalaisnainen hylkäsi taiteilijaelämän ja lähti sotaan – ”Tämä on nyt työtäni”

Itä-Ukrainan taisteluissa lentotiedustelu on noussut merkittävään rooliin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Marija Berlinska, 29, syntyi ja kävi koulunsa länsiukrainainalaisessa Kamianets-Podilskyin kaupungissa. Maisteriksi hän valmistui Kiovan perinteikkäästä Mohyla-akatemiasta.

Vuodet vierivät pääasiassa erilaisten taide- ja kulttuuriprojektien parissa kotiseudulla, kunnes kaikki yllättäen muuttui.

– Olin Kiovassa syksyllä 2013, kun mielenosoitukset presidentti Viktor Janukovytšin korruptoitunutta hallintoa vastaan alkoivat. Tempauduin mukaan, sillä tiesin, että Ukraina tarvitsee muutosta, Berlinska kertoo Verkkouutisille.

Helmikuussa 2014 valta Ukrainassa vaihtui. Vain viikkoa myöhemmin Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin. Samana syksynä alkoi Itä-Ukrainan sota.

– Kun venäläisjoukot tulivat, minulle oli välittömästi selvää, että haluan rintamalle.

Asia ei ollut aivan yksinkertainen, sillä naisille ei taistelujoukoissa ollut sijaa. Lujatahtoinen Berlinska ei kuitenkaan antanut periksi.

– Otin selvää, mitä maani ja kansani kipeimmin tarvitsi. Vastaus oli lentotiedustelu. Halusinko oppia sitä? Kyllä, totta kai, hän kertoo.

Aluksi Berlinska kouluttautui lennokin lennättämisen perusteisiin Ukrainassa ja hankki sitten perusteellisen täydennyskoulutuksen. Sen jälkeen hän oli valmis sotaan.

– Viimeisten kolmen vuoden aikana olen toteuttanut lentotiedustelutehtäviä kaikissa Itä-Ukrainan rintamalla olevissa joukko-osastoissamme.

Berlinska havainnollistaa kertomaansa esittämällä älypuhelimensa näytöltä tiedustelulennokin pari viikkoa aikaisemmin taltioiman videon.

– Nämä tässä ovat vihollisen tykistöasemia, joista ammutaan omia asemiamme Vodyanen kylän lähellä. Oma tykistömme vastaa tuleen, mutta iskemät menevät ohi – näetkö? Korjaan lennokin havaintojen perusteella tulta, ja katso – nyt kranaatit räjähtävät tappavan tarkasti siellä, missä pitääkin.

– Tämä on nyt työtäni. Tätä minä teen, hän toteaa tyynesti.

Lennokit jatkuvasti ilmassa

Berlinskan aika ei kulu yksinomaan lennokin ohjaimissa. Hänen perustamansa ja johtamansa Ukrainan lentotiedustelukeskus kouluttaa jatkuvasti uutta lentotiedusteluhenkilöstöä rintamajoukkoihin. Noin kuukauden kestävät koulutusjaksot alkavat luento- ja simulaattorikoulutuksella Kiovassa, mutta niiden loppuosa toteutetaan rintamaolosuhteissa.

Vapaaehtoisvoimin ja ulkopuolisin lahjoitusvaroin toimiva keskus myös hankkii lennokkeja niiden puutteesta kärsivien joukko-osastojen käyttöön.

– Yksinkertainen ja edullinen harrastuskäyttöön suunniteltu lennokkikin soveltuu lentotiedusteluun suhteellisen hyvin. Kalliiden sotilaskäyttöön tarkoitettujen laitteiden etu on ennen kaikkea niiden suojassa signaalihäirintää vastaan, Berlinska sanoo.

Lennokkien rooli nykyaikaisella taistelukentällä on noussut hänen mukaansa keskeiseksi.

– Niiden avulla toteuttavalla valvonnalla, tiedustelulla ja tulenjohdolla kykenemme säästämään omien sotilaidemme henkiä joka päivä.

Venäjä ja sen tukemat separatistijoukot hyödyntävät lentotiedustelujärjestelmiä huomattavasti laajemmassa mittakaavassa.

– Käytännössä aina, kun heidän tykistönsä tai raketinheittimistönsä ampuu, niiden tulta johdetaan lennokkien avulla. Alueilla, joilla taistelutoiminta on intensiivisintä, heidän lennokkejaan on ilmassa joka hetki yötä päivää.

Varoitus suomalaisille

Berlinska kääntää keskustelun Suomeen.

– Toivottavasti teidän lentotiedustelunne on kunnossa, hän sanoo.

– Olen nimittäin aivan varma, että Venäjä iskee ennemmin tai myöhemmin jälleen myös Suomeen. Muistakaa vuotta 1939. Mekin luulimme, ettemme enää koskaan joutuisi sotaan, mutta nyt meillä on oikea sota omalla maaperällämme.

Suomalaiset naiset olisivat sen vuoksi tervetulleita koulutukseen Ukrainan lentotiedustelukeskukseen, Berlinska heittää.

Naisten oikeus osallistua maansa puolustamiseen tasavertaisina miesten rinnalla on noussut Ukrainan sodan myötä Berlinskan sydämenasiaksi.

– On väärin rajoittaa naisten osallistuminen vain tiettyihin tehtäviin, kuten sairaanhoitajiksi, kuljettajiksi, valokuvaajiksi tai tarkka-ampujiksi. Naisilla pitäisi olla pääsy kaikkiin taistelutehtäviin niin kuin esimerkiksi Israelin asevoimissa. Tosiasiassahan naiset ovat osallistuneet sotiin kautta ihmiskunnan historian, hän sanoo.

Venäjän tukemien separatistien keskuudessa voimakastahtoisesta ja organisointikykyisestä Berlinskasta on tullut vihattu henkilö.

– Minua vastaan harjoitetaan järjestelmällistä mustamaalausta. Ihmisiin pyritään vaikuttamaan, jotta he lakkaisivat tukemasta johtamani lentotiedustelukeskuksen toimintaa. Olen myös päätynyt yhdeksi ”Novorossijan vihollisten” listan kärkinimistä, hän kertoo.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA, Kiova.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)