Verkkouutiset

”Edellytykset ihmeisiin” – Ukraina hakee hurjaa kasvua

Volodymyr Zelenskyin johtaman maan arvioidaan olevan ratkaisevassa käännekohdassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi viikkoa sitten virkaansa astunut Ukrainan hallitus on pääministeri Oleksi Hontšarukin mukaan valmistellut sarjan järjestelmätason uudistuksia, joiden uskotaan houkuttelevan kansainväliset sijoittajat laajassa mitassa takaisin maahan.

– Tavoitteenamme on kasvattaa maamme taloutta 40 prosentilla seuraavien viiden vuoden aikana. Uskon, että kykenemme siihen, Yalta European Strategy -konferenssissa Kiovassa puhunut Hontšaruk toteaa.

– Jotta se olisi mahdollista, meidän on yllettävä viiden prosentin kasvutavoitteeseen ensi vuonna ja seitsemän prosentin kasvuun seuraavina vuosina. Ymmärrämme, että tietyt muutokset tulevat olemaan epäsuosittuja, mutta ne ovat osa erittäin tärkeää transformaatiota, hän painottaa.

Hallituksen agendalla on useita mittavia hankkeita, jotka liittyvät muun muassa maanomistusreformin toteuttamiseen, monopolien purkamiseen, työmarkkinoiden uudistamiseen, työttömyyden vähentämiseen ja ympäristönsuojeluun.

”Edellytykset ihmeisiin”

Useimpien suurhankkeiden odotetaan etenevän parlamentin käsittelyyn jo lähiviikkojen aikana. Niiden läpimenoon on hyvät edellytykset, sillä Hontšarukin hallituksella on takanaan parlamentin enemmistö.

– Noustakseen rikkaaksi maaksi Ukraina tarvitsee talouskasvua, joka linkittyy ulkomaisiin investointeihin. Se puolestaan edellyttää sijoittajien luottamusta. Haluan ukrainalaisten suuryritysten alkavan jälleen investoida Ukrainaan – se olisi kansainvälisille sijoittajille erittäin tärkeä signaali, Hontšaruk sanoo.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin ja pääministeri Hontšarukin ajamien uudistusten tavoitteet kymmenien prosenttien talouskasvusta vaikuttavat kunnianhimoisilta. Konferenssissa puhunut amerikkalaisprofessori Jeffrey Sachs kuitenkin arvioi Ukrainan olevan nyt käännekohdassa. Jos maa onnistuu aktivoimaan koko taloudellisen potentiaalinsa, sillä voi Sachsin mukaan olla edellytykset suoranaisiin ihmeisiin.

Sachs kehottaa muistamaan, että vielä joitakin vuosikymmeniä sitten Suomen lähtökohdat olivat monessa suhteessa samankaltaiset kuin Ukrainan, mutta oikeilla valinnoillaan maamme on kyennyt nousemaan yhdeksi maailman menestyneimmistä valtioista.

Sachsin kanssa samoilla linjoilla arvioissaan oli huippuyliopisto MIT:n soveltavan taloustieteen professori Daron Acemoglu. Hän korosti omissa kommenteissaan korruption kitkemisen kriittistä merkitystä, mutta katsoi Ukrainan olevan siihen tähtäävissä toimissaan uskottavasti oikealla tiellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)