Amina Okujeva kertoo kesäkuun salamurhayrityksestä Radio Free Europen videolla. www.rferl.org

Ukraina syyttää Venäjää salamurhista: Nainen ammuttiin autoon, kansanedustaja pommi-iskussa

Ukrainaa riivaa selvittämättömien salamurhien sarja.

Amina Okujeva menehtyi ja hänen aviomiehensä Adam Osmajev haavoittui väijytyksessä Ukrainan Kiovan lähistöllä maanantaina. Radio Free Europen mukaan toinen ajoneuvo alkoi jahdata tshetshenialaistaustaisten Okujevan ja Osmajevin autoa. Pariskunta joutui väijytykseen, kun heidän autonsa ylitti rautatiekiskoja. Okujeva sai luotisateessa osuman päähänsä ja menehtyi. Ukrainan viranomaisten mukaan tapausta tutkitaan harkittuna murhana.

Adam Osmajev joutui murhayrityksen kohteeksi Kiovassa myös kesäkuun alussa. Hyökkäjä ampui ja haavoitti Osmajevia. Amina Okujevan kerrotaan puolestaan ampuneen hyökkääjää ja pelastaneen miehensä. Okujevan mukaan ampuja oli esiintynyt toimittajana.

Osmajev tuli tunnetuksi sen jälkeen, kun Ukrainan viranomaiset pidättivät hänet Odessan satamassa helmikuussa 2012. Hän sai syytteen räjähteiden hallussapidosta, omaisuusvahingoista ja väärennöksestä. Syytteisiin lisättiin myöhemmin Venäjän viranomaisten pyynnöstä Venäjän presidentti Vladimir Putinin salamurhan suunnittelu. Venäjä vaati Ukrainaa luovuttamaan Osmajevin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kuitenkin suositteli, ettei luovutusta tehtäisi ja Ukraina keskeytti luovutusprosessin. Osmajev vapautettiin vankeudesta marraskuussa 2014. Hänestä tuli sittemmin Itä-Ukrainan venäläismielisiä separatisteja vastaan taistelevan Dzohar Dudajev -pataljoonan päällikkö.

– Mikäli Ukraina on vahva ja vapaa, voi se muuttaa Venäjää ja tuoda joidenkin vuosien kuluessa vapauden Tshetsheniaan, Adam Osmajev totesi Irish Timesin haastattelussa tuolloin.

Ampumavälikohtaus on osa Ukrainaa jo yli vuoden riivannutta salamurhien ja murhayritysten sarjaa. Toistaiseksi ratkaisemattomia kuolemiin johtaneita tapauksia on yhdeksän.

Opposition kansallismielisen Radikaalipuolueen kansanedustaja Ihor Mosiytshuk yritettiin tappaa viime viikolla pommi-iskussa. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistä ja Mosiytshuk haavoittui. Tapauksilla saattaa olla yhteys. Amina Okujeva toimi Mosiytshukin avustajana.

Ukrainan kansallisen turvallisuuden neuvosto syyttää Venäjää terrorikampanjasta.

– Jatkaen aggresiota itäisessä Ukrainassa, on Venäjä ryhtynyt terroriin syvällä linjojen takana, hävittäen maamme urheita puolustajia, turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Oleksander Turtsinov toteaa lausunnossaan.

Hän luonnehtii Amina Okujevaa Ukrainan ja Tshetshenian kansojen sankariksi.

– Vihollinen on saatettava vastuuseen sisaremme murhasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt