Pidätetty K ja MH17-turman epäilty Sergei Dubinski puhuivat ääninauhalla. SBU/youtube.com

Ukraina sai kiinni kovan tason GRU-agentin

Kiovassa pidätetty mies vastasi Itä-Ukrainan separatistien hallinnoinnista.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU kertoo pidättäneensä Kiovassa Venäjän sotilastiedustelu GRU:n agenttina toimineen Ukrainan kansalaisen.

Miestä luonnehditaan tiedotteessa nimellä ”K”. Hänen kerrotaan hallinoineen vuodesta 2014 lähtien GRU:n lukuun Venäjän tukemien ja aseistamien Itä-Ukrainan separatistien johtoa ja esimerkiksi ottaneen aktiivisesti osaa Donetskin separatistijoukkojen tiedusteluorganisaation luomiseen.

SBU:lla on hallussaan suuret määrät K:n nauhoitettuja puhelinkeskusteluja. Niissä agentti muun muassa paljastaa yksityiskohtia GRU:n ja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n välisistä reviirikiistoista Ukrainassa. FSB:n ja GRU:n on aiemmin kerrottu taistelleen separatistien johdon hallinnasta. Päällekkäiset roolit ovat tulleet esiin myös MH17-lentoturman tutkinnassa.

Nauhoilla mainitaan kovia nimiä. Keskusteluissa puhutaan esimerkiksi FSB:n johtaja Aleksander Bortnikovista, hänen alaisistaan, FSB-päälliköistä Andrei Burlakasta ja Sergei Smirnovista, Venäjän presidentti Vladimir Putinin entisestä avustajasta Vladislav Surkovista ja monista separatistien johtajista.

SBU:n mukaan K:lla näyttää olevan myös yhteyksiä Ukrainan lentoturmaan. Nauhoilla on esimerkiksi keskustelut MH17-lennon alas ampumisesta murhasyytteessä olevien GRU:n kenraalimajuri (evp.) Sergei Dubinskin ja Ukrainan separatistien tiedustelussa toimineen Leonid Hartshenkon kanssa.

LUE MYÖS:

Yksi FSB:n johtajista liitettiin Ukrainan lentoturmaan (VU 28.4.2020)

Lentoturman yllätystodistaja: Paikalla oli Venäjän sotilaita (VU 12.3.2020)

Tässä puhelutodisteet – Moskova ohjaa Ukrainan sotaa (VU 14.11.2019)

Lentoturman uusi aineisto: Kremlin suuri rooli paljastuu (VU 14.11.2019)

”Lintu tulee kohti” – Nämä sanat sinetöivät MH17-lennon kohtalon Ukrainassa (VU 20.6.2019)

Heidän syytetään ampuneen alas matkustajakoneen Ukrainassa (VU 19.6.2019)

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt