X
SULJE MAINOS
Mark Milley (vas.) ja Valeri Gerasimov. DOD photo/U.S. Army Master Sgt. Chuck Burden

Ukraina ei kommentoi Venäjän kenraalin käyntiä Helsingissä

Ukraina pitää dialogia tärkeänä ja muistuttaa Venäjän miehittävän yhä Krimiä ja alueita Itä-Ukrainassa.

Ukrainan Suomen-suurlähetystö ei ota kantaa EU:n Ukraina-pakotelistalla olevan Venäjän armeijakenraali Valeri Gerasimovin Suomen vierailuun.

– Vaikka seuraammekin tarkasti Suomen poliittisia tapahtumia, emme ole siinä asemassa, että voisimme kommentoida jäsenvaltioiden toimintaa EU-pakotteiden soveltamisessa, lehdistöasioista vastaava ulkoasiainsihteeri Viktoriia Kononchuk toteaa Verkkouutisille sähköpostitse.

Hänen mukaansa Ukraina tukee samalla täysin diplomaattisia pyrkimyksiä, joilla rakennetaan luottamusta ja selvitetään ”sotilaallisen ja poliittisen toiminnan tarkoituksia”.

Valeri Gerasimov tapasi tällä viikolla Helsingissä Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milleyn. Sekä Milley että Gerasimov tapasivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puolustusvoimien komentaja Timo Kivisen. Gerasimovin ja Milleyn neuvottelut järjestettiin valtioneuvoston edustuskartanossa Vantaan Königstedtissä.

Pakotteet kieltävät Gerasimovia matkustamasta EU-alueella. YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa osallistuva ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) selitti keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että EU-mailla on mahdollisuus tehdä poikkeuksia pakotteista. Hänen mukaansa tällainen tapaaminen nähdään niin tärkeänä, että poikkeus voidaan tehdä.

”Venäjän miehitys jatkuu”

Ukrainan suurlähetystöstä muistutetaan Venäjän jatkavan yhä Ukrainan Krimin sekä Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin alueiden osien miehitystä sekä laitonta toimintaa näillä alueilla.

Venäjää vaaditaan vetämään joukkonsa ja sotakalustonsa pois Ukrainan alueelta sekä lopettamaan laittomat toimet Krimin väestörakenteen muuttamiseksi, järjestelmälliset ihmisoikeusrikkomukset ja sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan.

Ukraina protestoi myös jyrkästi Venäjän duuman vaalien järjestämistä Krimillä ja Donetskin ja Luhanskin asukkaiden osallistumista vaaleihin laittomasti myönnetyillä Venäjän passeilla.

– Pidämme laittomien äänestysten järjestämistä jatkona Venäjän törkeille Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden loukkauksille, lähetystön lausunnossa ryöpytetään.

Ukrainan suurlähetystö vaatii kaikkia valtioita ja kansainvälisiä toimijoita tuomitsemaan jyrkästi Venäjän laittomuudet Ukrainassa sekä kohdistamaan lisää painetta Venäjään muun muassa pakotteiden muodossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt