Venäläistä Krim-propagandaa vuodelta 2015. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Ukraina yhä infosodan ykköskohde

Venäläinen propaganda on Krimin miehityksestä lähtien toistanut samoja teemoja.

Huolimatta siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, ettei Ukrainaa eli ”lähintä naapuria ja veljeskansaa tulisi esittää kielteisessä valossa”, on Ukraina edelleen Venäjän infosodan ykköskohde. Venäläistä disinformaatiota ja propagandaa seuraavan EU:n  East StratCom-työryhmän rekisteröimistä tapauksista yli kolmannes koski Ukrainaa.

Venäläinen propaganda, disinformaatio ja valeuutiset ovat noudattaneet jo viisi vuotta samaa kaavaa. Ainoastaan samoja vanhoja teemoja muokataan, uudelleentulkitaan, sovelletaan, kierrätetään ja niin edelleen. Näitä ovat olleet seuraavat vuodesta 2015 lähtien:

  • Ukrainan epäpätevä johto on Naton talutusnuorassa (700 tapausta)
  • Krimin miehitystä koskeva valeinformaatio ja propaganda (700 tapausta)
  • Nato pakottaa Ukrainan tekemään milloin mitäkin (300 tapausta)
  • Ukraina on natsistinen, hitleristinen tai fasistinen (200 tapausta)
  • Venäjällä ei ollut osuuttaa Malesian Airwaysin MH17-lennon pudottamiseen (180 tapausta)
  • ukrainan kielen ja ukrainalaisten olemassaolon kiistäminen (150 tapausta),
  • Ukrainan valtiollisen identiteetin, kansakunnan ja olemassaolon oikeutuksen kiistäminen (100 tapausta)
  • Ulkovallat järjestivät Euromaidanin ”russofobisen vallankaappauksen”, jolla Ukrainasta tehtiin russofobinen (80 tapausta)

Sen sijaan ”uutinen” siitä, kuinka Ukraina laillistaa marijuanan kontrolloidakseen kansalaisiaan oli sen verran omaperäinen, että aiheesta oli kirjoitettu vain kerran aiemmin.

Naton ja russofobian lisäksi keskeinen aihe venäläisessä disinformaatiossa ovat homoseksuaalit ja seksuaalivähemmistöt ylipäätään. Näitä tapauksia oli noin 60. Tässä kuussa Venäjän media on uutisoinut, että homot kokoontuvat Brysseliin ostamaan lapsia torilta. Homot ovat turvallisuusuhka Venäjälle, koska länsimaat manipuloivat homojen avulla Venäjää omaksumaan ”läntiset arvot”. Samoin homot yhdistetään ylipäätään jumalattomuuteen, siveettömyyteen ja moraaliseen rappioon.

Ukrainan lisäksi Puola on erityisesti Venäjän infosodan kohde ja kestoteema.  Siitä mainintoja oli lähes 90 tapauksessa. Kolme ”pahaa” yhdistyivät uutisessa, jossa väitettiin liettualaisten homoseksuaalien sekaantuneen Puolan vaaleihin.

Suomi mainittiin 14 tapauksessa, ja silloin joko Venäjän ystävänä (”Suomi torjui venäläisvastaiset sanktiot”), lännen uhri (”Venäjä-sanktiot tappavat suomalaisen karjan”) tai vihollinen (”Helsinki tukee Ukrainan venäläisvastaista propagandaa”).

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt