Verkkouutiset

Uhkailukierteen aloittanut Pohjois-Korean kohulausunto ydinaseista saattoikin olla käännösvirhe

Pohjois-Korean ulkoministerin ydinaselausunto on ymmärretty länsimaissa väärin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisen uhkailun uusille kierroksille laukaissut Pohjois-Korean ulkoministerin Ri Yong Hon lausunto tuoreisiin YK-pakotteisiin on ymmärretty ja uutisoitu väärin lännessä.

Rin uutisoitiin todenneen maanantaina ASEAN-maiden turvallisuuskonferenssissa Manilassa ehdottomasti, ettei Pohjois-Korea olisi ”koskaan valmis neuvottelemaan” ydinaseistaan. Tulkinta levisi laajalle ja se on ollut omiaan tulehduttamaan Pohjois-Korean ja kansainvälisen yhteisön välejä. Etenkin Yhdysvalloissa on siirrytty painostamaan Pohjois-Koreaa luopumaan aseohjelmistaan uhkauksin. Neuvotteluja pidetään näistä lähtökohdista vaikeana.

Pohjois-Korean tapahtumia seuraavan Johns Hopkins -yliopiston Korea-instituutin 38North -uutissivuston mukaan uutisointi perustui Ri Yong Hon lausunnon englanninkieliseen käännökseen, joka oli virheellinen.

”Emme tule koskaan missään olosuhteissa nostamaan ydinaseita ja ballistisia ohjuksia neuvottelupöydälle. Emme myöskään tule liikahtamaan tuumaakaan polulta kohti valitsemiemme ydinasejoukkojen vahvistamista, ellei Yhdysvaltojen Pohjois-Koreaan kohdistamaa vihamielinen politiikkaa ja ydinaseiden uhkaa hävitetä perusteellisesti”, englanninkielisessä lausunnossa sanottiin.

Liki neljä vuosikymmentä Pohjois-Korean politiikkaa ja mediaa ensin Yhdysvaltojen hallinnossa ja sitten yksityisellä sektorilla arvioinut Robert Carlin kirjoittaa 38Northin analyysissään, että myöhemmin julkaistu sanatarkka koreankielinen lausunto muuttaa Rin sanojen merkityksen ja antaa ymmärtää, että Pohjois-Korea olisi valmis neuvotteluihin ainakin jollain tasolla.

Oikeassa koreankielisessä kommentissa oli kyse yhdestä ainoasta lauseesta, joka alkoi sillä ehdolla, että Yhdysvaltojen tulisi lopettaa Pohjois-Korean uhkailu. Ehdoton ydinaselausunto ei siis ollutkaan erillinen linjaus, kuten mediassa laajalti väitettiin.

”Mikäli Yhdysvaltojen vihamielistä politiikkaa ja ydinaseiden uhkaa Pohjois-Koreaa kohtaan ei hävitetä perusteellisesti, emme missään olosuhteissa tule nostamaan ydinaseita ja ballistisia ohjuksia neuvottelupöydälle emmekä tule liikahtamaan tuumaakaan polulta kohti valitsemiemme ydinasejoukkojen vahvistamista”, oikea lausunto kuuluu.

– Lyhyesti sanottuna pohjoiskorealaiset vaikuttaisivat toteavan, että ainoa tapa, jolla he neuvottelevat joukkotuhoaseistaan, on se, että Yhdysvaltojen uhka heidän maalleen loppuu. Varsin erilainen näkemys kuin se, mitä mediassa kuvataan, 38North arvioi.

Myös maan diktaattorin Kim Jong-unin lausunto viikon takaa ja Pohjois-Korean hallituksen lausunto maanantailta ovat samalla linjalla Rin koreankielisen kommentin kanssa. Kumpaakaan näistä lausunnoista ei niin ikään ole juuri uutisoitu.

Robert Carlinin mukaan on vaikea arvioida, mitä Pohjois-Korean vihjaama ehto ”Yhdysvaltojen vihamielisen politiikan ja ydinaseuhkan hävittämisestä” todellisuudessa tarkoittaa.

– Kokemus aiemmista neuvotteluista osoittaa, että pohjoiskorealaiset voivat käyttää tällaista epämääräistä ehdollisuutta heille sopivalla tavalla. Joskus se estää etenemisen (neuvotteluissa), mutta joskus se taas antaa Pjongjangille oikeaa liikkumavaraa, jota se tarvitsee päästäkseen eteenpäin, hän kirjoittaa.

– Miten saamme tämän selville? Yksi tapa vaikuttaa ilmiselvältä: menkää ja puhukaa heille, Carlin päättää.

Hän kutsuu ”kummallista englanninkielistä” versiota editointivirheeksi ja toteaa sarkastisesti, että se tuskin on edistänyt tekijänsä uraa.

Rakentava vuoropuhelu etenkin Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä vaikuttaa toistaiseksi epätodennäköiseltä.

Pohjois-Korea on vastannut jyrkästi presidentti Donald Trumpin uhkaukseen ”tulesta ja raivosta”, joka maata kohtaa, jos se ei lopeta sapelinkalistelua.

– Näin järjettömän tyypin kanssa on mahdotonta käydä tervettä vuoropuhelua. Häneen toimii vain absoluuttinen voima, Pohjois-Korean valtion mediassa julkaistussa lausunnossa taas todettiin.

Pohjois-Korea on uhannut tekevänsä ohjusiskun Yhdysvaltojen Guamiin. Saarella on amerikkalainen lento- ja laivastotukikohta. Pohjois-Korea ilmoitti torstaina aikovansa ampua neljä ohjusta, jotka laskeutuvat 30-40 kilometrin päähän saaresta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)