STM:n johtavan virkamiehen väitetään kuvanneen messutiskejä Viini ja Ruoka -tapahtumassa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Uhkailu tuntuu henkilökohtaiselta” – virkamies kuvasi etämyyjien messutiskejä

Viiniyrittäjä ihmettelee ministeriön johtavan virkamiehen lausuntoja alkoholin etämyynnistä.

Viinialan yrittäjä, tietokirjailija Juha Berglund kertoo yllättyneensä sosiaali- ja terveysministeriön ilmoituksesta, jonka mukaan etämyyntiä harjoittavia yhtiöitä vastaan aloitetaan oikeustoimet. Hän huomauttaa etämyynnin kieltoon tähdänneen lakialoitteen peruuntuneen tällä viikolla eduskunnassa.

– Tämä ei varsinaisesti tullut yllätyksenä kenellekään, joka on tutustunut Euroopan komission alkoholilaista antamaan notifikaatioon. Komissio näki sen rikkovan tavaroiden vapaata liikkumista eikä sen nähty edistävän Suomen kansanterveyttä tavalla, joka ei olisi mahdollista toteuttaa vähemmän rajoittavalla tavalla, Berglund kirjoittaa Viini-lehden kolumnissaan.

Berglund on harjoittanut etämyyntiä perhetilansa Château Carsinin ja Viinikellari.com-yhtiön kautta. STM:n tulkinnan mukaan jo pelkkä etämyyjän harjoittama markkinointi suomalaisille kuluttajille ja ostajien neuvominen kuljetuksen järjestämisessä tekisi toiminnasta rikollista.

– Etämyyntiä olen tehnyt viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja verot olen maksanut jokaisesta Suomeen etämyydystä viinipullosta sekä samassa työllistänyt suoraan ja epäsuorasti useita ihmisiä vuosien ajan. Nyt yhdessä päivässä, yhden viranomaisen toimesta, toimintaani kuvataan rikolliseksi.

Berglundin mukaan STM:n johtava virkamies oli käynyt henkilökohtaisesti tarkkailemassa yritysten myyntipisteitä messutapahtumassa.

– Järjestimme Viinilehden toimesta taas viime lokakuussa Viini ja Ruoka -tapahtuman. Tapahtumassa kävi myös STM:n johtava virkamies Ismo Tuominen, joka nähtiin kuvaamassa etämyyntiä harjoittavien yritysten messutiskejä. Viikkoa myöhemmin STM lähetti muistion oikeuskanslerille. Minun on vaikea uskoa tätä sattumaksi. Lisäksi eilisessä Iltalehdessä Ismo Tuominen uhkailee: ”Kun tutkinnat alkavat, viisaat lopettavat myynnin välittömästi ja panevat kädet ristiin”.

– En ole salaliittoihin uskovaa sorttia, mutta nyt virkamies Tuomisen uhkailu tuntuu henkilökohtaiselta. Miten suhtautua uhkailuun oikeustoimista tilanteessa, missä Euroopan komissio on juuri ottanut kantaa suunniteltuun ja nyt haudattuun etämyyntikieltoon?

Berglund toteaa, ettei aio lopettaa toimintaansa STM:n virkamiehen ehdotuksen mukaisesti.

– Mielestäni EU:n komission notifikaatio, mikä johti suunnitellun etämyyntikiellon hautaamiseen, on tuorein ja tärkein olosuhteita muuttanut seikka. Eikö STM:n tulisi huomioida komission kanta? Ja eikö myös olisi suotavaa käydä julkinen keskustelu lakeja säätävässä eduskunnassa, eikä lähteä vuosia kestävään oikeustaisteluun pienyrittäjiä vastaan, Juha Berglund kysyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt