X
SULJE MAINOS
Alueelliset erot ovat kasvaneet suuriksi rokotuskattavuudessa. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uhka kierteestä: Epidemia muuttumassa kriittiseksi

Lääkäriliiton mukaan rokotuskattavuuden nostaminen olisi tehokkain keino koronatilanteen helpottamiseksi.

Lääkäriliitto vetoaa suomalaisiin rokotuskattavuuden lisäämiseksi. Taustalla on terveydenhuollon kuormitus, joka uhkaa lähestyä kriittistä rajaa infektiomäärien nousun vuoksi.

Muun muassa syöpä- ja sydänsairauksien hoitoja on jo jouduttu lykkäämään monien sairaanhoitopiirien alueella. Lääkäriliiton mukaan tilanne aiheuttaa perusteltua huolta niin potilaiden kuin terveydenhuollon ammattilaistenkin parissa.

Ongelmaan on vaikea löytää nopeasti ratkaisua, sillä lääketieteellisesti perusteltujen hoitojen lykkääminen kasvattaa suureksi kasvanutta hoitovelkaa entisestään. Terveydenhuoltoa uhkaa liiton mukaan ajautuminen erittäin ikävään kierteeseen.

– Lääkäriliittoon tulee jatkuvasti viestejä terveydenhuollon henkilöstön uupumisesta. Hyvää hoitoa on vaikea taata, kun jaksamisen rajat tulevat vastaan. Tilanne uhkaa muuttua kriittiseksi, Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi toteaa tiedotteessa.

Rokotuskattavuuden nostaminen olisi tehokkain keino kriisin helpottamiseksi.

– Laaja tutkimusnäyttö osoittaa, että rokottaminen suojaa koronainfektioilta ja erityisesti niiden vaikeilta sairaalahoitoa edellyttäviltä tautimuodoilta. Tällä hetkellä rokottamattomat ovat selkeästi yliedustettuina sairaala- ja tehohoidossa, Rajaniemi sanoo.

Lääkäriliitto toivoo viranomaisilta nykyistä aktiivisempaa viesintää rokotusten vauhdittamiseksi. Alueelliset erot ovat kasvaneet paikoin suuriksi.

– Vetoamme kansalaisiin: ottakaa rokote. Rokottamisen hyödyt on todettu erittäin suuriksi sekä yksilö- että väestötasolla. Jokaisen olisi hyvä muistaa, että kyse ei ole vain omasta terveydestä ja suojasta koronavirusta vastaan. Kyse on yhä enemmän kaikkien sairaiden oikeudesta ja mahdollisuudesta päästä nopeasti hyvään hoitoon, Tuula Rajaniemi sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt