Verkkouutiset

Keisarillisen Japanin merivoimien koulutusalus JS Kashima Helsingissä vuonna 2018. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Tyynenmeren sotilaallinen tilanne muuttuu – Japani Taiwanin tueksi”

Japanin laivasto voisi tutkijan mukaan nostaa merkittävästi Kiinan invaasion kynnystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Useissa korkean tason japanilaispuheenvuoroissa on viime aikoina toistettu, että Kiinan mahdollinen hyökkäys Taiwaniin muodostaisi eksistentiaalisen uhan Japanille. Näin ovat todenneet muun muassa Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi ja varapääministeri Taro Aso.

Viesti ei ole brittitutkija, tohtori Sidhart Kaushalin mukaan sinänsä uusi, sillä maantieteellisistä syistä Taiwanin asema on kautta aikojen kiinnostanut Japanin poliittista johtoa.

– Taiwanilla ei ole vain symbolista merkitystä demokraattisena kokonaisuutena, vaan sen maantieteellinen positio tekee sen itsenäisyyden säilyttämisestä kriittisen tekijän Japanin toimintavapauden säilyttämisen ja siten myös Yhdysvaltojen ja Japanin liittosuhteen kannalta, Royal United Services Institute -ajatushautomossa (RUSI) merisodankäynnin asiantuntijana työskentelevä tohtori Kaushal kirjoittaa.

Tämä lähtökohta saattaa hänen mukaansa johtaa siihen, että Japani omaksuu nykyistä suoremman roolin Taiwanin koskemattomuuden takaamisessa. Se ei ole edelleenkään sitoutunut puolustamaan sotilaallisesti Taiwania, mutta muovaa turvallisuuspolitiikkaansa tavalla, joka saattaa tehdä sen mahdolliseksi jo keskipitkällä aikavälillä.

Kaushalin mukaan jo sillä, että Kiinan johto ei voi varmasti tietää, miten Japani Taiwaniin kohdistuvaan hyökkäykseen reagoisi, on omiaan nostamaan Kiinan sotilaallisen aggression kynnystä.

– Jos Japani lopulta ravistautuu irti itse itselleen asettamistaan voimankäytön rajoitteista, maasta voi pitemmällä aikavälillä tulla Taiwanin turvaamisen avaintekijä, hän toteaa.

Taiwan sijaitsee vain noin sadan kilometrin etäisyydellä Japanin eteläisimmistä saarista. Jos Kiinan laivastolla olisi tukikohtia Taiwanissa, Peking saisi Kaushalin mukaan tosiasiallisen veto-oikeuden Japanin elintärkeisiin huoltoyhteyksiin, mitä Tokion on luonnollisesti mahdotonta hyväksyä.

Usein Kaushalin mukaan unohdetaan, että Japanin laivasto ei ole mikään pikkutekijä, vaan 34 hävittäjäaluksineen ja 11 fregatteineen Kaakkois-Aasian merkittävin pinta-alusmahti. Lisäksi maan Soryu-luokan sukellusveneet saattavat hänen mukaansa soveltua torjumaan Kiinan sota-aluksia Taiwanin matalissa rannikkovesissä USA:n syviin vesiin optimoituja ydinsukellusveneitä paremmin.

Myös Japanin Type 12 -meritorjuntaohjusjärjestelmä olisi mitä todennäköisimmin kipeä piikki Kiinan kansanarmeijan lihassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)