Verkkouutiset

”Tyylitön veto” – kokoomukselta moitteet SDP:n tiedustelumanööverille

Entisen varapuhemiehen Arto Satosen mukaan puhemiesneuvosto ei ole oikea paikka tehdä sellaisia päätöksiä, joita SDP vaati.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP tiedotti eilen, että tiedustelulakien valmisteluun syntyi vakava repeytymä, kun hallituspuolueet torjuivat suojelupoliisin parlamentaarisen valvonnan.

Eduskunnan puhemiesneuvoston käsitteli eilen eduskunnan työjärjestyksen muuttamista tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisen vuoksi.

Puhemiesneuvoston jäsen, kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kertoo, että SDP toi puskista puhemiesneuvoston pöytään esityksen supon valvonnasta, eikä asia edes sisältynyt työjärjestykseen muutoksia valmistelleiden virkamiesten toimeksiantoon.

– Pidämme SDP:n toimintaa tässä valossa erittäin valitettavana poliittisten irtopisteiden keräämisenä vakavan asian kustannuksella, Satonen ja kansanedustaja Kari Tolvanen sanovat. Myös Tolvanen on puhemiesneuvoston kokoomuslainen jäsen.

Puhemiesneuvosto väärä paikka muutosesityksille

SDP olisi halunnut, että koko suojelupoliisi olisi tuotu tiedusteluvaliokunnan valvottavaksi pelkän tiedustelutoiminnan sijasta. Puhemiesneuvosto äänesti SDP:n esityksistä, ja ne tulivat torjutuiksi.

Aiemmin varapuhemiehenä toimineen Arto Satosen mukaan puhemiesneuvosto ei ole oikea paikka tehdä sellaisia päätöksiä, joita SDP vaati.

– Sellaiset päätökset on tehtävä perusteellisesti asioita selvittäen ja asiantuntijoita kuullen. Eduskunnan työjärjestyksestä päättäminen ei ole oikea paikka linjata niin merkittävää asiaa kuin suojelupoliisin valvonta, koska se tehtävä kuuluu luontevasti valiokuntakäsittelyyn, Satonen selvittää.

Kari Tolvasen mukaan supon valvonta on valiokuntakäsittelyyn lähetetyssä hallituksen esityksessä järjestetty jo poikkeuksellisen kattavasti. Valvojina on jo tällä hetkellä eduskunnan valiokuntia, oikeusasiamies ja oikeuskansleri. Lisäksi supossa on toimiva sisäinen laillisuusvalvonta. Uudeksi riippumattomaksi valvojaksi supolle esitetään tiedusteluvaltuutettua.

– Tiedusteluvaltuutetulla tulee olemaan poikkeukselliset suuret toimintavaltuudet, joita Suomessa ei ole muilla valvojilla. Hänelle esitetään muun muassa mahdollisuutta keskeyttää supon operaatioita. Parlamentaariseksi valvojaksi esitetään eduskuntaan perustettavaa tiedusteluvalvontavaliokuntaa, jolla olisi erittäin laaja tiedonsaantioikeus supon tiedustelu- ja tiedonhankitatoimintoihin, Tolvanen kertoo.

Väitteet valonnan puuttumisesta ”uskomattomia”

Tiedusteluvalvontaaliokunta tekisi tiivistä yhteistyötä tiedusteluvaltuutetun kanssa. Tolvasen mielestä demareiden väitteet parlamentaarisen valvonnan puuttumisesta on uskomattomia.

– Pikemminkin supoa tultaisiin jo tässä tilanteessa valvomaan laillisuusvalvonnan lisäksi todella laajasti parlamentaarisesti. Mitään muuta viranomaista Suomessa ei tultaisi valvomaan parlamentaarisesti tai laillisuusvalvonnan keinoin niin laajoin ja kattavin menetelmin kuin supoa, Tolvanen sanoo.

Edustajat muistuttavat, että tiedustelulakeja on valmisteltu vuoden 2017 alusta ja työ on ollut perusteellista.

– Tästä syystä oli erittäin tyylitön veto tuoda puhemiesneuvostoon täysin uudenlainen toimeksianto ja vieläpä aivan loppumetreillä. On erittäin surullista, että SDP politisoi heti alkuunsa suomalaisten turvallisuuden kannalta erittäin tärkeän lakihankkeen. Demarit huutelivat eilen, että tästä syntyi nyt repeämä tiedustelulakien valmisteluun, mutta sen he tekivät kyllä nyt ihan itse, Satonen ja Tolvanen toteavat.

Lue myös:

Ratkesiko SDP:n tuki tiedustelulaeille? ”Hienoa, ministeri”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)