Viime vuoden lopun huono kehitys antaa esimakua tämän vuoden haasteista. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Tyrmistyttävä tieto” – bruttokansantuote supistui vuoden lopulla

Talouskasvu oli ekonomistien odotuksia heikompaa, ja ennusteiden arvellaan menevän uusiksi.

Suomen bruttokansantuote väheni Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan loka-joulukuussa 0,7 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

– Tyrmistyttävä tieto taloudesta: BKT kääntyi laskuun viime vuoden lopussa – (Sanna) Marinin (sd.) hallituksen aikana, toteaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Twitterissä.

Hänen mukaansa samalla vahvistui pelko, että Suomi oli toissa vuonna taantumassa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana. Hän tosin muistuttaa, että hallituksen vaikutus suhdanteisiin on Suomessa pieni.

– Shokki! Vielä huonompi kuin pikaennakko, kirjoittaa puolestaan Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen omassa viestissään.

Hän arvioi ennusteiden menevän uusiksi, jos luku pysyy muuttumattomana.

Vuodentakaisesta kasvua kertyi Tilastokeskuksen mukaan loka-joulukuussa vielä 0,4 prosenttia, ja koko viime vuonna talous kasvoi yhden prosentin.

Viennin määrä kasvoi osaksi suuren laivatoimituksen ansiosta 8,2 prosenttia vuodentakaisesta, mutta tuonnin määrä supistui 0,7 prosenttia.

– Nyt tuontitaantuma uhkaa taas, Brotherus varoittaa.

Investoinnit vähenivät 3,1 prosenttia. Yksityinen kulutus kasvoi 1,5 prosenttia, mutta julkiset kulutusmenot vähenivät 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan viime vuoden lopun talouskasvu oli tilastojulkaisun perusteella odotettua hyytävämpää.

– Vuodelta 2020 ei voi odottaa merkittävää parannusta. Kuluvan vuoden talouskasvu on alkanut varovaisissa merkeissä kotimaiseen kysyntään luottaen, Kuoppamäki toteaa tiedotteessaan.

Kotitalouksien ostovoima nousee edelleen, mutta Kuoppamäki muistuttaa kaupan ja palvelualojen yritysten näkevän tilanteen hauraana viimeisen luottamusmittauksen mukaan. Vientikin saattaa heikentyä odotettua nopeammin koronaviruksen jyllätessä.

Koppamäki huomauttaa erityisesti investointien supistumisesta, jota hän pitää tuoreen tilastojulkistuksen heikompana lenkkinä. Teollisuus ei uskalla investoida, ja tutkimuspanostukset vajoavat.

– Samaan aikaan talouskasvun eväät ovat työikäisen väestön supistuessa ja investointien laahatessa rakenteellisesti tyrehtymässä, ellei hallitus onnistu nostamaan työllisyysastetta ja lisäämään tuottavuutta parantavia investointeja, Kuoppamäki varoittaa.

Viime vuonna talous kasvoi eniten toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä. Tilastokeskus on kuitenkin reivannut alaspäin myös kolmannen neljänneksen lukuja tarkentuneiden tietojen perusteella. Heinä-syyskuussa BKT kasvoi vain 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 1,9 prosenttia vuodentakaisesta, kun aiemmmin kerrotut ennakkoluvut olivat 0,7 ja 2,2 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt