Demokraattien esivaaliehdokkaat kohtasivat väittelyssä 25. helmikuuta. LEHTIKUVA / AFP Jim Watson

Venäjän vaalioperaatiot: Eikö olekaan kerrottu totta?

Tiedustelulähteet arvostelevat kongressille annettua selontekoa vaalivaikuttamisesta USA:ssa.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun edustajan väitetään antaneen harhaanjohtavan kuvan ulkomaisista vaalivaikutusyrityksistä.

Vaaliturvallisuudesta vastaava Shelby Pierson kertoi arvionsa aiemmin helmikuussa alahuoneen tiedusteluvaliokunnan kuulemisessa. Hänen mukaansa Venäjä yrittää edistää presidentti Donald Trumpin uudelleenvalintaa marraskuun 2020 vaaleissa.

Myöhemmin Venäjän väitettiin tukevan demokraattipuolueen senaattori Bernie Sandersin esivaalikampanjaa.

Useat kansallisen turvallisuuden parissa työskentelevät virkailijat ovat arvostelleet Piersonin lausuntoja. CNN:n haastattelemien lähteiden mukaan tiedustelupalveluiden raporttia liioiteltiin räikeästi kongressin kuulemisessa.

Tiedusteluvirastot ovat arvioineet erillisissä raporteissaan Venäjän vaalivaikuttamista ja maan suhtautumista Yhdysvaltain nykyiseen hallintoon. Virkailijoiden mukaan ei ole minkäänlaista näyttöä siitä, että tavoitteena olisi edistää Donald Trumpin valintaa toiselle virkakaudelle.

– Tiedustelutiedot eivät viittaa tähän. Kohtuullisempi tulkinta tiedoistamme olisi se, ettei heillä ole tiettyä suosikkia. Sellaista emme voi väittää. Kyse on pikemminkin siitä, että heidän mielestään presidentin kanssa voi tehdä yhteistyötä, koska hän on pohjimmiltaan diilientekijä, lähde kertoo CNN:lle.

Toisen lähteen mukaan Venäjän ainoana tavoitteena olisi kylvää sisäisiä konflikteja Yhdysvaltoihin.

Useat analyytikot ovat huomauttaneet, että presidentti Donald Trumpin virkakaudella Venäjä-pakotteita on kovennettu. Ukrainalle on lisäksi myyty tärkeinä pidettyjä Javelin-panssarintorjuntaohjuksia.

Presidentti Barack Obaman hallinto kieltäytyi kyseisten asejärjestelmien toimituksista Ukrainan pyynnöistä huolimatta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt