X
SULJE MAINOS
Kaivosaluetta Sotkamossa. / LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

Tyrmäys uudelle verolle: Jarruttaa hallituksen omia tavoitteita

Kaivosteollisuuden toimintaedellytysten pelätään heikentyvän lähivuosina.

Kaivosteollisuus ry arvostelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihessä päättämää uutta kaivosveroa.

Alan etujärjestö pitää veroa epäloogisena ajankohtana, jolloin fossiilisten polttoaineiden vähentämiseen pyritään liikenteen sähköistämisen kautta. Kaivosalan tuottamia mineraaleja tarvitaan muun muassa sähköautojen akuissa.

Hallituksen päätöksen arvioidaan vaikeuttavan ilmastonmuutoksen torjuntaa ja työllisyyden kohentamista.

– Kaivosala vastaa siten osaltaan ilmastonmuutoksen haasteisiin, ja nyt Suomen hallitus kiittää meitä uudella verolla. Toivomme ehdottomasti vastineeksi uskottavaa teollisuuspolitiikkaa ja loppua alan toimintaedellytysten heikentämiselle, Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa tiedotteessa.

Eri ministeriöissä on suunnitteilla lakihankkeita, jotka voivat heikentää alan toimintaedellytyksiä merkittävästi. Näitä ovat Suomelan mukaan muun muassa kaivoslaki, maankäyttö- ja rakennuslaki ja luonnonsuojelulaki.

Hän muistuttaa, että kaivosteollisuus ja koko mineraaliklusteri kasvavat, investoivat ja luovat työpaikkoja. Ala ostaa runsaasti palveluita ja laitteita Suomesta sekä synnyttää monilla paikkakunnilla hyvinvointia suoraan ja jatkojalostuksen kautta.

– Esimerkiksi Vaasaan tuskin suunniteltaisiin jättimäistä investointia akkuteollisuuteen, ellei maassa olisi vahvaa kaivosteollisuutta, Pekka Suomela sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt