Suomessa oleskelee laittomasti jopa yli tuhat henkilöä. Kuvassa vastaanottokeskus Espoon Nihtisillassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tyrmäys Maria Ohisalolle: Laittomasti maassa olevan pitää poistua

Kokoomusedustaja pitää sisäministerin toimintaa vastuuttomana.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Pia Kauma arvostelevat sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) näkemystä, jonka mukaan laittomasti maassa olevien henkilöiden oleskelulupia tulisi helpottaa nykyiseen verrattuna.

Ohisalon mukaan sisäministeriön selvityksen tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja varjoyhteiskunnan syntyä. Kuntaliiton arvion mukaan maassa oleskelee jopa 1 100 vastaanottojärjestelmästä poistettua henkilöä.

– Suomessa oleskelee kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä, jotka eivät poistu maasta, eikä heitä kyetä poistamaan maasta viranomaistoimin. Ilmiö ei ole uusi Suomessa tai muuallakaan maailmassa, sisäministeri sanoo Iltalehden haastattelussa.

Maria Ohisalon mukaan vaarana on, että kyseiset ihmiset joutuvat ihmiskaupan uhreiksi tai järjestäytyneen rikollisuuden piiriin. Hän kiistää väitteet, joiden mukaan laittomasti maassa olevien oleskelulupien vauhdittaminen veisi pohjan koko turvapaikkajärjestelmältä.

Mia Laiho pitää ministerin kannanottoja hämmentävinä.

– Laittomasti maassa olevan pitää poistua maasta, se sanotaan Suomen ulkomaalaislaissa. Laittomasta maassaolosta voidaan myös rangaista. Sisäministeri Ohisalon toiminta on vastuutonta, Mia Laiho kirjoittaa Facebookissa.

Hän huomauttaa, että jokaisen poliisin ja rajavartijan Suomessa pitää työssään joka päivä toimia lain mukaan ja edellyttää sitä kansalaisilta.

– Millaisen viestin ministeri antaa poliisin ja rajavartiolaitoksen työntekijöille ja kansalaisille lakien noudattamisesta? Lait ovat kuitenkin yhteiskunnan peruspilareita ja turvallisuuden säilymisen ehto, Laiho jatkaa.

Pia Kauman mukaan paras keino estää varjoyhteiskunnan syntymistä olisi palauttaa ne turvapaikanhakijat, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen.

– Keskustelua lähtömaiden kanssa on vain jatkettava. En hyväksy sisäministerin ajattelutapaa, Kauma sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt