X
SULJE MAINOS
Petri Sarvamaa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Tyrmäys ilmastorahastolle: Moraalikatoon johtava tulonsiirto

Mepin mukaan ilmastotoimissa pitää keskittyä suuriin ja vaikuttaviin ratkaisuihin.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ei lämpene ajatukselle EU-komission kaavailemasta ilmastorahastosta, jolla komissio pyrkii tasoittamaan jäsenmaille tulevia kustannuksia ilmastotoimista.

– Rahasto on kuitenkin jo rakenteeltaan valuvikainen, ja investointien sijaan sillä pyritään rahoittamaan erilaisia kulutuskustannuksia, kuten sähköautojen hankintaa ja talojen remontteja. Tähän moraalikatoon johtavalle tulonsiirrolle Suomen kannan tulee olla yksiselitteinen ei, Sarvamaa kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

Hän sanoo kannattavansa vaikuttavia ilmastotoimia.

– Keinoja tarvitaan laajalla skaalalla, mutta näpertäminen kannattaa jättää pois. Keskitytään sen sijaan suuriin ratkaisuihin ja muistetaan mittaluokka.

Sarvamaan mukaan suurin vaikutus on energiasiirtymällä saastuttavista kohti puhtaampia ratkaisuja.

– Monesti ratkaisu on myös silmiemme edessä. Ydinvoima on puhdasta ja erittäin tehokasta energiaa. Mikäli siihen penseästi suhtautuneet poliittiset liikkeet olisivat hyväksyneet ydinvoiman roolin jo vuosikymmeniä sitten, olisimme tällä hetkellä huomattavasti paremmassa tilanteessa.

– Toinen tärkeä ratkaisu niin siirtymäkaudelle kuin pysyvään energiatuotantoon on uusiutuva bioenergia.

Sarvamaan mielestä aito ison kuvan vaikuttamisen paikka on EU:n ilmastopolitiikka, jossa Suomi tarvitsee proaktiivisempaa otetta.

– Seuraan kauhulla, kuinka hallitus ei ole kyennyt muodostamaan yhtenäistä ja järkevää kantaa EU:n taksonomiasta. Ydinvoiman roolista kestävässä energiatuotannossa saatiin kanta vasta viime hetkillä, valtavan julkisen paineen myötä, ja osin liian myöhään.

– Suhtautuminen EU:n metsäpoliittisiin näkemyksiin on ristiriitaista, eikä kantaa metsien ja bioenergian rooliin kestävässä rahoituksessa ole saatu aikaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt