Sinuhe Wallinheimo. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

Tyrmäys hallitukselle: Ei näitä voi työpaikoiksi laskea

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimon mukaan menot ovat tapissa ja tulopuolella hiljaista.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihi ei yllättänyt. Hän toteaa menojen olevan budjetissa tapissa, kun tulopuolella on hiljaista. Wallinheimon mukaan oppositiolla ei ole tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin tehdä välikysymys.

– VM:n seitsemän miljardin alijäämä nousi lähes 11 miljardiin euroon käden käänteessä. Piti tulla myös vähintään 30 000 päätösperäistä työpaikkaa, mutta VM:n arvioiden mukaan tulee vain 16 000, Wallinheimo sanoo.

Hallitus jätti työmarkkinajärjestöjen vastuulle löytää keinot 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseen yli 10 000 työllisellä. Mikäli ratkaisuja ei tule, luvattiin päätöksiä hallituksestakin.

– Ei niitä kolmikantaiseen työryhmään vietyjä asioita voi työpaikoiksi laskea. Se on jo nähty, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

– Mikä huvittavinta päätösperäiset työpaikat eivät edes tietenkään synny tällä hallituskaudella, vaan työllisyystavoite siirrettiin vuosikymmenen loppuun, hän jatkaa.

Kaikkein ”hauskimpana” Wallinheimo pitää hehkutusta oppivelvollisuuden pidentämisestä syntyvistä työpaikoista.

– 15 000 työpaikkaa – vuoteen 2065 mennessä. Minähän olen tuolloin satavuotias.

Sinuhe Wallinheimo toteaa, ettei hallitus kyennyt tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, riittävistä työllisyyspäätöksistä tai kilpailukyvyn uskottavasta parantamisesta. Hänen mukaansa koronaepidemia ei ole tekosyy tehdä vähemmän ja velkaantua enemmän.

– Päinvastoin nyt pitäisi todellakin toimia myös sen tulopuolen eteen.

LUE MYÖS:

Juhana Vartiainen: Hallituksen +30000 työllistä onkin +5000

Näkökulma: Hallitus sumuttaa ”työpaikoillaan”

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt