Verkkouutiset

Työttömyysturvan suojaosa on kannustanut ansiopäivärahaa saavia tekemään töitä

300 euron suojaosa on kannustanut työttömiä ottamaan vastaan osa-aikatyötä ja toimimaan sivutoimisena yrittäjänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osittain työllistyneiden määrä on kasvanut merkittävästi sen jälkeen, kun työttömyysturvan suojaosa otettiin käyttöön, tiedottaa Työttömyyskassojen yhteistyöjärjestö TYJ.

Suojaosa lisättiin lainsäädäntöön vuoden 2014 alussa. Muutoksen myötä osittain työllistynyt henkilö voi ansaita enintään 300 euroa kuukaudessa niin, että työtulo ei vähennä päivärahaa. Osittain työllistyneitä ovat esimerkiksi osa-aikatyötä tekevät ja sivutoimista yritystoimintaa harjoittavat henkilöt.

Soviteltua ansiopäivärahaa saavien henkilöiden määrä on kasvanut 36 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana. 29 prosenttia päivärahaa viime vuonna saaneista henkilöistä sai soviteltua päivärahaa. Kaikkiaan osittain työllistyneiden määrä voi olla vieläkin suurempi, sillä tilastossa eivät näy ne henkilöt, joiden työtulo kuukaudessa jää alle 300 euron suojaosan.

Jos henkilön tulot jäävät alle suojaosan, hänelle maksetaan täyttä päivärahaa. Ne osittain työllistyneet henkilöt, jotka ansaitsevat enintään 300 euroa, näkyvät siis sovitellun päivärahan tilastossa vuonna 2013, mutta eivät enää vuodesta 2014 alkaen. Tämän vuoksi on todennäköistä, että osittain työllistyneiden määrä ja osuus ansiopäivärahaa saavista on kasvanut vieläkin enemmän, kuin päivärahatilaston perusteella näyttäisi.

Suojaosa näyttää kannustaneet ansiopäivärahaa saavia henkilöitä työhön. Jo ennen muutosta 24 prosenttia päivärahaa saavista sai vuoden aikana soviteltua päivärahaa. Muutoksen jälkeen luku on kasvanut 29 prosenttiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)