Norjan Norwegian-lentoyhtiön on arvioitu kestävän koronakriisiä huonosti. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Työttömyys räjähti Norjassa – käyrä nousee pystysuoraan

Ekonomistin mukaan koronakriisin kesto on ratkaisevassa roolissa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa rekisteröityjen työttömien määrän räjähtäneen ennakkotiedon perusteella Norjassa. Hän on jakanut tiedoista alla näkyvän kuvan. Siinä kortistotyöttömyyden osuutta osoittava käyrä nousee piikkinä liki pystysuoraan ylöspäin.

– Öljymaalla lienee varaa hoitaa asia, mutta jos vastaava toistuu muissa Pohjoismaissa, niin kalliiksi tulee, Kuoppamäki arvioi Twitterissä.

Toistaiseksi on puhuttu vielä lomautuksista eikä laajamittaisesta työttömyydestä. Ennusteet ovat kuitenkin synkkiä.

– Kriisin kesto ratkaisevaa, Pasi Kuoppamäki sanoo.

Suomen Pankki arvioi keskiviikkona, että Suomen bruttokansantuote supistuu kuluvana vuonna 1,5 – 4 prosenttia koronaviruspandemian sekä heikentyneen suhdanteen vuoksi. Vientikysynnän jyrkkä heikkeneminen painaa arvion mukaan talouskasvun tänä vuonna selvästi miinukselle, ja talous vajoaa taantumaan koronaviruspandemian takia.

Jos myös kotitalouksien kulutus vähenee olennaisesti ja tuotantoketjut katkeilevat kotimaassa pandemian seurauksena, taantuma voi Suomen Pankin mukaan syventyä entisestään.

Laskelmissa on oletettu, että pandemian vaikutus on väliaikainen ja Suomen talous palaa kasvu-uralle kuluvan vuoden loppupuolella. Tällaisen verrattain nopean elpymisen edellytyksenä on, että talouden alkuvuoden äkkijarrutuksen aikana onnistutaan politiikkatoimin estämään yritysten konkurssit ja työttömyyden kasvu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt