Verkkouutiset

Työterveyslaitos: Valinnanvapauslaki parantaa hoitoonpääsyä

Lailla on hyvät mahdollisuudet kaventaa terveys- ja hyvinvointieroja peruspalvelujen saatavuutta parantamalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tämä edellyttää kuitenkin, että asiakaskunnan valikointi estetään ja riskiryhmien hoitoon kannustetaan, toteaa Työterveyslaitos lausunnossaan.

– Riskiryhmien hoitoon voidaan kannustaa esimerkiksi kapitaatiokorvausta säätelemällä, sanoo johtaja Jorma Mäkitalo Työterveyslaitoksesta.

Kapitaatiokorvauksella tarkoitetaan sitä rahamäärää, jonka maakunta maksaa sote-palveluiden tuottajalle sen henkilöasiakasta kohden. Korvauksen määrään vaikuttavat mm. asiakkaan ikä, sukupuoli, työssäkäynti ja hoidon tarve.

Mäkitalon mukaan asiakkaan mahdollisuudet hakeutua hänen omaan tilanteeseensa sopiviin palveluihin paranisivat hallituksen edottamassa mallissa.

– Joskin paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat tarvitsevat palveluohjausta ja palvelujen koordinointia, hän lisää.
Työterveyslaitos nostaa lausunnossaan esiin sote-palveluiden ja työterveyshuollon yhteensovittamisen tärkeyden.

Konkreettinen esimerkki tästä on asiakassuunnitelma. Osallistuvatko työterveyshuollot asiakassuunnitelmien tekemiseen ja saavatko monia palveluja tarvitsevat työterveyshuollon asiakkaatkin asiakassuunnitelman? Voivatko työterveyshuollon palvelut olla osa asiakkaan asiakassuunnitelmaa?

– Esitämme, että sote-palveluiden yhteensovittaminen työterveyshuollon palveluiden kanssa lisätään lakiehdotuksen pykäliin, sanoo Mäkitalo.

Työkyvyttömyyden kannalta keskeisiä sairauksia ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyden ongelmat. Kuitenkaan lakiesityksen mukaan sote-keskuksiin edellytettyjen erikoisalojen joukossa eivät ole fysiatria eikä psykiatria.

Työterveyslaitos ehdottaakin näiden erikoisalojen sisällyttämistä sote-keskusten valikoimaan siten, että sote-keskuksen olisi mahdollista hyödyntää psykiatrien ja fysiatrien osaamista.

Laitos kiinnittää huomiota lakiluonnoksen kohtaan palveluntuottajille suoritettavista korvauksista, erityisesti asiakaskohtaisen kiinteän maksun (kapitaatiokorvaus) määräytymisestä.

Mikäli asiakaskohtainen kiinteä maksu työssä käyvillä asiakkailla mitoitetaan liian alhaiseksi, uhkaa se jättää työssäkäyvät käytännössä uudistuksen ulkopuolelle ja työnantajien vapaaehtoisesti järjestämän työterveyshuollon sairaanhoidon varaan.

– Toimiva perustason sairaanhoito ei saa Suomessa jäädä vain työnantajien vapaaehtoisuuden ja työssäkäyntistatuksen varaan, korostaa Mäkitalo.

Lakiluonnoksen säädökset koskien asiakassetelin käyttöä ovat Työterveyslaitoksen mielestä pääosin tarkoituksenmukaisia. Johdonmukaisuuden vuoksi ja ristiriitatulkintojen välttämiseksi lakiluonnoksessa pitäisi vieläkin yksiselitteisemmin todeta asiakassetelien käytön olevan maakunnan harkintavallan alla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)