Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Työnantaja: Tehyltä ja Superilta perätön väite

KT Kuntatyönantajat tuomitsee Sote ry:n useisiin sairaanhoitopiireihin kohdistamat painostustoimet.

Sote ry:n taustalla olevien hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin toiminta rapauttaa vakavasti kunta-alan sopimisen kulttuuria, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

– Toiminta on erityisen tuomittavaa sen vuoksi, että kunta-alalle on juuri saatu aikaan työrauha ja uudet virka- ja työehtosopimukset erittäin vaikeiden neuvottelujen jälkeen.

Jalosen mukaan Sote ry tekee kyseenalaisella tavalla työmarkkinahistoriaa kunta-alalla kohdistamalla kokonaan toisen sopimusalan kiistan painostustoimia kuntatyönantajiin.

Sote ry laajensi 10.6. aloittamaansa ylityö- ja vuorovaihtokieltoa uusiin sairaanhoitopiireihin tänään keskiviikkona, jolloin kunta-alan sopimukset allekirjoitettiin.

Kiistan taustalla on kuntien ja kuntayhtymien omistamia yhtiöitä edustavan Avaintyönantajat Avainta ry:n sopimusoikeuksia koskeva erimielisyys.

– Tehy ja Super hyödyntävät nyt häikäilemättä valmiuslainsäädännön poistumista, Jalonen tulkitsee.

– Järjestöpolitiikka ja painostustoimet ovat sosiaali- ja terveysalan toimijoille täysin kohtuuttomia. Ne ovat olleet useita kuukausia kovassa paineessa ja juuri ryhtyneet palauttamaan toimintaa tavanomaisempiin muotoihin.

Jalonen vaatii ylityö- ja vuorovaihtokieltojen lopettamista välittömästi.

Sote ry on myös uskotellut, että kunnat ja kuntayhtymät harjoittavat kuntayritysten kautta niin sanottua sopimusshoppailua polkeakseen työehtoja.

– Väite on perätön. Työsuhteen ehdot ovat kunnallisissa virka- ja työehtosopimuksissa sekä Avainta ry:n sopimuksissa samantasoiset. Ainoa olennainen ero on kuntien neljä prosenttiyksikköä korkeampi eläkevakuutusmaksu. Eläkemaksun korkeammasta tasosta ovat kunta-alan palkansaajajärjestöt itse olleet päättämässä, Jalonen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt