Kysynnän ennustetaan palautuvan, jos rajoitusten purkaminen jatkuu. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Työn veroale vahvistaisi ostovoimaa”

Verotuksen keventäminen ohjautuisi Sture Fjäderin mukaan pääasiassa kulutukseen.

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvostelee koronakriisin seurauksena ehdotettua arvonlisäveron tilapäistä laskemista.

Hänen mukaansa tuloverojen keventäminen olisi tehokkaampi keino kotimaisen kysynnän tukemiseksi.

– Alv-ale menee tutkitusti huonosti läpi hintoihin, toisin kuin korotus. Ja haluaisimmeko edes sitä, kun inflaatio on valmiiksi nolla? Eikö olisi parempi tukea kysyntää tulovero-alella, Lehtinen kysyy Twitterissä.

ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju väläytti Saksan kaltaista alv-alennusta perjantaina julkaistussa kolumnissaan.

– Tällaisesta politiikasta on Saksassa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälistä niin hyviä tuloksia, että siellä päätettiin tehdä samansuuntainen elvytys myös tälle vuodelle, Kangasharju kirjoittaa.

Hän arvioi kysynnän palautuvan, jos rajoitusten purkaminen Suomessa ja vientimaissa jatkuu. Kangasharju varoittaa jatkamasta näissä olosuhteissa elvytystä, joka heikentäisi entisestään Suomen kestävyysvajetta.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder vastaa tukevansa tuloverojen alentamista, sillä muutos näkyisi suoraan suomalaisten ostovoimassa.

– Maltillinen työn verotuksen alentaminen lisäisi kannustavuutta ja olisi osa työllisyyspolitiikkaa. Samalla kansalaisten ostovoima paranisi ja suuri osa menisi kulutukseen, Sture Fjäder sanoo.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt