Timo Harakka. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Työministerin mukaan työnhaku säilyy seurauksen uhalla velvoittavana

Timo Harakka sanoo, että työllisyystoimet tulevat olemaan ’edelleen vaativia’.

Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin tiistaina aktiivimallin kumoamisesta. Työministeri Timo Harakan (sd.) mukaan työllisyydessä hallituksen ”numeerinen tavoitteemme on selvä ja voimassa: 30 000 lisätyöllistä näkyvissä ensi vuoden budjettiriihessä”.

– Työttömyysturvan osalta valmistellaan yksilöllisen työnhaun malli, joka on aktiivimallia oikeudenmukaisempi mutta edelleen vaativa ja työntekijää seurauksen uhalla velvoittava, Timo Harakka totesi.

Eduskunnan istuntosali kohahti ja kuului ohhoh-huutoja.

– Velvoittavuutta oli, on ja tulee olemaan, Harakka jatkoi.

Työministerin mukaan hallitus on käynnistänyt tämän mallin valmistelun ja siitä neuvotellaan myös työarkkinajärjestöjen kanssa.

Kokoomuksen Timo Heinonen kiinnitti asiaan huomiota.

– Pääministeri Antti Rinne. Te olette sanoneet, että keppiä ei käytetä. Äsken juuri kuulimme, miten työministeri Harakka totesi, että jatkossakin työllisyystoimet ovat vahvasti velvoittavia. Onko nyt niin, että Harakka kuitenkin keppiä käyttää?, Timo Heinonen kysyi.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puhui kaikkien mahdollisten keinojen käyttämisestä työllisyyden parantamiseksi.

– Se hyöty mikä tästä aktiivimallin kokeilusta tuli, ne hyvät asiat – ei siis leikkuri eikä velvoitteiden toteuttamatta jääminen – vaan se hyvä asia, että palveluita lähdettiin käyttämään. Että se saadaan hyödynnettyä työllisyyden parantamiseen tulevaisuudessa. Tästä tullaan maaliskuun ensimmäiseen päivänä mennessä saamaan selkeä prosessi, jolla viedään eteenpäin, Antti Rinne sanoi.

– Hallitus on sitoutunut siihen, että ne vaikutukset joita tästä voidaan havaita ja toteuttaa, viedään eteenpäin. On äärimmäisen tärkeätä, että kaikki mahdolliset keinot työllisyysasteen nostamiseksi voidaan ottaa käyttöön.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt