THL:n mukaan koronatestiin tulee mennä hyvin matalalla kynnyksellä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Työmailla havaittu useita koronan tartuntaryppäitä

THL kehottaa rakennusalaa tehostamaan epidemian vastaisia toimia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan rakennustyömailla on todettu useita koronaviruksen tartuntaryppäitä.

– Koska rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä, jotka usein majoittuvat ahtaasti ja liikkuvat työmaalta toiselle, on koronaepidemian torjuntaan kiinnitettävä erityistä huomiota, THL toteaa tiedotteessa.

Työmaiden tartuntoja torjutaan samalla tavoin kuin muuallakin yhteiskunnassa. Lähtökohtana on, että sairaana ei saa tulla työpaikalle. Työnantajan tulee päivittää työmaan vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronatilanteen mukaisesti sekä ohjeistaa työntekijöitä.

THL ohjeistaa huomioimaan lähikontaktien minimoimisen, käsihygienian, työvälineiden ja sosiaalitilojen puhdistuksen ja työmaan siisteyden. Henkilökohtaisia suojaimia tulee käyttää riskiarvion perusteella. Lisäksi mahdollisen yhteismajoituksen siisteys ja hygieniajärjestelyt torjuvat taudin leviämistä.

Omaehtoista karanteenia on syytä noudattaa, mikäli työntekijä tulee Suomeen ulkomailta. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuville ei suositeta karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa rajoitetaan tarpeettomia lähikontakteja 14 vuorokauden ajan. Vain työpaikan ja asuinpaikan välillä liikkuminen ja muu välttämätön liikkuminen on sallittu.

Omaehtoinen karanteeni koskee myös rakennustyömaan ulkopuolista toimintaa, esimerkiksi majoitustiloja ja vapaa-aikaa.

THL:n mukaan koronatestiin tulee mennä hyvin matalalla kynnyksellä. Jos työmaalla todetaan koronatartuntoja, voidaan tartuntaketjuja katkaisemalla suojata työkavereita, kun sairastuneen kontaktit kartoitetaan ja taudille altistuneet määrätään karanteeniin.

Jotta tauti ei leviä, karanteenimääräysten noudattaminen on välttämätöntä. Karanteeniin määrätty voi saada ansionmenetyksen korvaavaa tartuntatautipäivärahaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt