Verkkouutiset

Työlupien myöntämiset ”kriisissä” – hallitus valmis ripeisiin toimiin

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan Uudellamaalla tavoitellaan käsittelyaikojen puolittamista tänä vuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo sisä- ja työ- elinkeinoministeriön asettaneen tavoitteeksi, että työlupien käsittelyajat puolittuvat pahimmalla jonotusalueella Uudellamaalla.

– Kriisi on oikea sana kuvaamaan Uudenmaan tilannetta. Jos haluat esimerkiksi jouluksi työvoimaa, sitä on enää vaikea saada, Mykkänen sanoo Verkkouutisille.

Uudellamaalla ulkomaisen työvoiman luvat kestävät peräti kahdeksan kuukautta ja Pirkanmaallakin viisi kuukautta.

Nyt hallitus siis on Mykkäsen mukaan tavoittelemassa ajan puolittamista Uudellamaalla neljään kuukauteen tänä vuonna, ja ensi vuonna tavoitellaan uutta puolitusta kahteen kuukauteen.

– Olemme (Jari) Lindströmin kanssa sopineet nämä tavoitteet. Elokuun loppuun mennessä saamme konsulteilta toimenpide-esitykset. Toivottavasti riihessäkin voidaan todeta tilanne, mutta joka tapauksessa syksyn aikana työ jatkuu, Mykkänen sanoo.

Suomen korkeasuhdanne näkyy Suomessa nyt laajasti työvoimapulana, eikä pelkästään pääkaupunkiseudulla. Mykkäsen mukaan yritykset viestittävät myös maakunnissa, että osaavista tekijöistä on pulaa.

– Monet yritykset näkevät tämän ulkomaisen työvoiman saannin kilpailukysymyksenä. Ne vertaavat Suomea esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan, Mykkänen kertoo.

Automatisaatiosta ratkaisu?

Mykkänen odottaa apua myös digitalisaatiosta. Esimerkiksi maahanmuuttovirasto kykenee ensi vuoden alusta lukien käsittelemään automaattisesti opiskelijoiden opiskeluluvat.

– Tästä ei ole pitkä matka siihen, että esimerkiksi työperäisen oleskeluluvan useimmat asiat, jotka ovat rekisteritarkastuksia ja työsuhteen mekaanisia tarkistuksia, voitaisiin automatisoida. Kenties viiden vuoden päästä voidaan puhua käsittelyajoissa päivistä eikä kuukausista, Mykkänen visioi.

Työlupien nopeutusta myös hidastaa Suomessa voimassa oleva ulkomaisen työvoiman tarveharkinta. Sen poistamiseen ei hallituksessa löydy kuitenkaan yksimielisyyttä. Kokoomus ja keskusta kannattavat tarveharkinnan poistamista, mutta siniset ovat sitä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)