Konkurssiaalto tulisi kalliimmaksi kuin kriisin pysäyttäminen yritysten tilapäisellä tukemisella, PT arvioi. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Työllisyysaste junnaa paikallaan – ”Haasteita riittää”

Työllisyys on 68 000 työllisen päässä Antti Rinteen hallituksen asettamasta tavoitteesta.

Luku käy ilmi Keskuskauppakamarin työllisyystavoitelaskurista, jossa seurataan hallituksen työllisyystavoitteen etenemistä.

Työllisyystavoitelaskuri perustuu Tilastokeskuksen julkaisemiin työllisyyslukuihin. Tuoreimmat työllisyysluvut osoittavat, että työllisyysasteen trendi pysyi paikallaan sen ollessa 72,7 prosenttia lokakuussa. Työttömyysasteen trendi oli lokakuussa 6,7 prosenttia.

– Työllisyysasteen trendi pysyi viime kuukauden lukemassa. Työllisyys on kuitenkin odotetusti kasvanut verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

– Tammikuussa työllisyysasteen trendi oli 72,4, kun nyt lukema oli kolme kymmenystä korkeampi. Loivaa nousua – hyvä niin, Kotamäki jatkaa.

Hänen mukaansa epävarmuus Suomen työmarkkinoilla on kuitenkin kasvanut, koska työmarkkinoilla on ollut riitaisaa.

– Posti on ollut lakossa jo kaksi viikkoa ja riita sen kuin jatkuu. Useat muut liitot osoittavat solidaarisuuttaan tukilakoilla. Lisäksi Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut ajautuivat karille nyt sunnuntaina, minkä takia Teollisuusliitto aloittaa nykytiedon valossa lakon 9. joulukuuta. Kirsikkana kakun päällä myös yt-neuvotteluja on ollut tänä vuonna selvästi edellistä vuotta enemmän, Kotamäki luettelee.

Ennustelaitokset ovat kansainvälisen talouden kehityksen takia reivanneet ennusteitaan alaspäin.

– Kun yhdistetään ennusteista piirtyvä suhdannekuva, vaikeisiin työllisyystoimiin liittyvä päätöksenteon jäykkyys ja katsotaan työmarkkinarauhan nykytilaa, ei voi todeta muuta kuin että haasteita riittää, Kotamäki toteaa.

Hänen mukaansa työmarkkinoiden joustoille saattaisi olla kohta todellista tarvetta, jos suhdanne kääntyy odotettua voimakkaammin.

– Uudistukset joustojen suhteen eivät ole edenneet toivotulla tavalla ja siksi huonossa lykyssä joudumme lähitulevaisuudessa maistamaan työttömyyden kasvun karvasta kalkkia, Kotamäki arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt