Ukrainan sotilaat kertovat tarkka-ampujien luomasta uhkasta. / First Focus / Youtube

Tykistöiskuja, tarkka-ampujia – Itä-Ukrainan taistelut kiihtyvät

Tulitaukorikkomukset uhkaavat romuttaa alueelle valmistellun rauhanprosessin.

Itä-Ukrainan konfliktialueen tuoreet yhteenotot ovat herättäneet huolia laajemman yhteenoton mahdollisuudesta. Ukrainan asevoimien varakomentaja Oleksiy Taran kertoi maan varautuvan jopa laajamittaiseen hyökkäykseen.

– Asevoimat valmistautuu puolustukseen koko rajan pituudelta, Taran toteaa Tyzhden-lehdelle.

Etyjin tarkkailemaa tulitaukoa rikottiin viime viikolla enimmillään kymmeniä kertoja päivässä raskaalla tykistöllä ja muilla Minskin sopimuksen kieltämillä asejärjestelmillä. Pysyvään rauhaan ja Itä-Ukrainan paikallisvaaleihin tähtäävä Steinmeierin malli on laitettu jäihin, sillä sen ehdoksi on asetettu vähintään viikon pitävä tulitauko.

First Focus -dokumenttiryhmän haastattelemat Ukrainan sotilaat kertovat tilanteen kärjistymisestä. Steinmeierin malliin sisältyvää joukkojen siirtämistä pois rintamalinjan tuntumasta voidaan tuskin toteuttaa lähiaikoina.

– Olen rintamalla nyt kolmatta päivää sairaalasta paluuni jälkeen. Voin sanoa, että tilanne täällä on kuumentumaan päin. Tykistö ampuu iltaisin ja vihollisen tarkka-ampujat ovat aktiivisia, kaikkea tällaista, sotilas kertoo.

– He pommittavat meitä melko voimakkaasti, toinen sotilas sanoo.

Etyjin tarkkailutehtävä on vahvistanut tiedot taisteluiden kiihtymisestä omien havaintojensa perusteella. Tilanteesta huolestunut paikallisväestö vastustaa voimakkaasti joukkojen vetämistä pois konfliktialueelta.

– Maksoimme kovan hinnan näiden alueiden saamisesta takaisin. Olisi järjetöntä lähettää [joukot] pois juuri ennen talvea, asukas sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt