Ravintolassa syöminen on kasvava trendi ja ravintolassa juominen on laskeva trendi. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Tyhmyyttämme pidämme ravintoloitamme kiinni”

Juhana Vartiaisen mielestä sunnuntain tuplapalkoilla todellisuudessa estetään hyvinvointia.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen twiittasi Helsingin Sanomain jutun, jossa kerrotaan ravintolassa syömisen lisääntymisestä.

– Suomen ongelma on se, että meillä suurin osa ravintoloista on sunnuntaisin kiinni tuplapalkan takia. Tyhmyyttämme estämme matkailua, hyvinvointia ja elämän tasapainoa edistävän liiketoiminnan kehitystä, Juhana Vartiainen kommentoi.

– Ravintoloissa syöminen jatkaa kasvuaan, mutta…

– Kaikki te, jotka ette omaan elämäänne tarvitse ravintola-sunnuntailounaita: se EI ole syy estää niitä muilta! Ja te, jotka puolustatte työntekijän ansioita: totta kai palkkasumma on isompi, jos ravintola myy myös sunnuntaina -jaettavaa on enemmän! , Vartiainen kommentoi aikaan saamaansa vilkasta keskustelua.

Vartiaiselle huomautettiin muun muassa ravintoloiden työvoimapulasta.

– Totta kai alalla on työvoimapula-ala. Mutta totta kai on myös joitakuita, jotka mielellään tekisivät työtä sunnuntaisin, esim. 30% lisällä. Nyt se yksinkertaisesti estetään, missä ei ole mitään järkeä, kansanedustaja totesi takaisin.

Kansanedustajalle sanottiin, että juuri tuo sunnuntain tuplapalkka on se, joka saa kokonaispalkan riittämään – jos poistetaan pyhälisät, niin on sitten vastaavasti korotettava minimipalkkaa.

– Eihän niitä tarvitse tai edes voi ”poistaa”. Täysin vapaassa markkinataloudessakin syntyy yleensä n 20-30% pyhälisä. Mutta meillä jää joka tapauksessa hyvinvointia ja elantoa luomatta. Alempi pyhälisä on monelle parempi kuin se, ettei sunnuntailta ole tuloja ollenkaan, Juhana Vartiainen vastasi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt